Sylvain Piron – Dialectique du monstre

Book coverSylvain Piron – Dialectique du monstre
Book coverSylvain Piron – Dialectique du monstre
Book coverSylvain Piron – Dialectique du monstre
Book coverSylvain Piron – Dialectique du monstre

De jury dreigde dit boek bijna over het hoofd te zien. Misschien vanwege de sobere, klassieke eenvoud van Dialectique du monstre? Het is bovendien het enige Franstalige Belgische boek dat het tot Best Verzorgd Boek schopte. Bij nader inzien is dit wetenschappelijke werk over de handel en wandel van Opicino de Canistris (1296-1353) nochtans zeer uitgebalanceerd. Aan het parcours van deze veelzijdige figuur – priester, schrijver en maker van antropomorfe kaarten – wordt hier tot in alle details volkomen recht gedaan.

Het begint al bij de subtiele 40-grams omslag, waarin een opgevouwen kaart van De Canistris – uit de apostolische bibliotheek van het Vaticaan – doorschemert. Ook de fijne letter wist de juryleden te behagen, net als de ondersteunende ‘zijteksten’ en de plaatsing van de eindnoten. De kleuren zijn bescheiden en ingetogen en dat is oogstrelend. De bindwijze is echter wat strak, waardoor sommige pagina’s niet perfect leesbaar zijn en te dicht tegen de binnenrand zitten.

 

 

De ‘mooie bescheidenheid’ bleek naderhand de grootste troef van deze Dialectique du monstre. ‘Als elk wetenschappelijk boek er zo fraai zou uitzien, dan mochten we ons in de handen wrijven.’ Jammer genoeg ontbreekt in het boek zelf de informatie over de vormgever en technische bijzonderheden, iets wat toch een omissie is bij een best verzorgd boek. Helaas gebeurt dat vaker.

Jaar: 2015
Taal: Frans
Uitgever: Zones Sensibles, Brussel (BE)
Grafisch ontwerper: The Theatre of Operations, Brussel (BE)
Lithograaf: Mistral, Brussel (BE)
Drukker: Bema Graphics, Wommelgem (BE)
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 160 x 210 x 16
Omvang: 208 p.
Oplage: 2.500
Prijs: € 26
ISBN: 978 2 930601 18 2
Lettertype en foundry: Arnhem Pro (OurType), Alto Pro (OurType)
Bindwijze: genaaid Otabind met gevouwen stofomslag; enkele uitslaanders in het binnenwerk
Materiaal: 100 g. Amber Graphic (binnenwerk), 300 g. Maxioffset (omslag), 45 g. Opakal (stofomslag)