Seth Siegelaub. Beyond conceptual art

Book coverSeth Siegelaub. Beyond conceptual art
Book coverSeth Siegelaub. Beyond conceptual art
Book coverSeth Siegelaub. Beyond conceptual art
Book coverSeth Siegelaub. Beyond conceptual art

Een ‘nadrukkelijk onpretentieuze’ hommage aan de godfather van de conceptuele kunst? Misschien. Maar alles is wel degelijk zeer zorgvuldig geordend, chronologisch en evenwichtig samengebracht voor dit overzichtswerk over Seth Siegelaub, in het kader van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Het inventariseert zijn activiteiten als curator, uitgever, bibliograaf en verzamelaar in kaart, variërend van politiek tot textiel.

De bescheidenheid van de omslag valt op, terwijl je toch meteen de inhoud klip en klaar voor je ziet. Ook door het boek heen heeft vormgeefster Irma Boom de voorrang gegeven aan de presentatie van de immense hoeveelheid materiaal. De typografie is geheel in lijn met de conceptuele kunst (zie ook de kapitalen), zonder een klakkeloze kopie te zijn. Toch verlies je nooit het noorden in dit boek, dat door het papier erg tactiel aanvoelt en prettig doorbladert. Het is best dik maar voelt licht aan. Het ligt goed in de hand, 560 pagina’s soepele, hanteerbare dundruk.

Zowel inhoudelijk als vormelijk is het boek tot in de miniemste details afgewerkt. ‘Ongelooflijk hoe goed de registers en het overzicht van de werken zijn,’ klonk het in de jury. Zo leer je als lezer – dankzij de gebruikte tab-streepjes – mee de snee van het boek te gebruiken om je te oriënteren. Zelfs de info op die snee zegt veel over de keuzes die gemaakt zijn om het leven van Siegelaub in te schatten, concludeert de jury met stelligheid. Eén kritische opmerking toch nog op de valreep: wie weet hadden sommige tekstsoorten (zoals de getuigenissen) anders behandeld mogen worden in het totaalbeeld van de vormgeving.

 

 

Jaar: 2015
Auteur: Leontine Coelewij, Sara Martinetti (ed.)
Taal: Engels
Eindredacteur: Stephen Frankel, Boris Kremer
Uitgever: Stedelijk Museum Amsterdam, Verlag der Buchhandlung Walther König, Keulen (DE)
Grafisch ontwerper: Irma Boom, Amsterdam, met foto's van Marion Benoit, Gert Jan van Rooij
Lithograaf: Printmanagement Plitt, Oberhausen (DE)
Drukker: Art Libro | Drukkerij Roelofs, Enschede
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 24
Omvang: 560 p.
Oplage: 5.000
Prijs: € 45
ISBN: 978 3 86335 824 2
Lettertype en foundry: Arial (Microsoft Corporation), Din Condensed Bold (FontFont), Plantin (Monotype)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd met Amerikaans gevouwen stofomslag
Materiaal: 60 g. Opakal (binnenwerk), 170 g. Munken Lynx 1.13 (omslag), 60 g. Opakal (stofomslag)