Reprint. Karel Martens

Book coverReprint. Karel Martens
Book coverReprint. Karel Martens
Book coverReprint. Karel Martens
Book coverReprint. Karel Martens

Een applausboek voor een Grote Jongen, ja, zelfs een icoon onder de boekvormgevers. Karel Martens ontving in 2012 de Gerrit Noordzij-prijs en is al decennialang werkzaam aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. ‘Dit zingt je tegemoet in kleur, woord en typografie,’ riep een jurylid enthousiast uit. Deze ‘reprint’ van 4000 exemplaren is dan ook een ware staalkaart van Martens’ vrije werk met essays over zijn manier van lesgeven. Hij kreeg bij het maken van Reprint de medewerking van studenten Type and Media aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De publicatie verscheen ter gelegenheid van een tentoonstelling van zijn werk in maart 2015.

 

Fris, frivool en inventief is dit ‘100 procent cultureel Nederlands erfgoed’. Het is een speelgoeddoos waarin je onbelemmerd mag graaien. Martens gebruikt allerlei materialen en kleine druksels zonder pudeur en zonder belemmering, tot in het vouwkaft toe. Bijzonder is dat het bijna geheel is uitgevoerd in fluokleuren. En door de gesloten kop worden de afbeeldingen aparte documenten in plaats van reproducties op pagina’s. Ook de overgang naar het op bruin papier afgedrukte tekstgedeelte gebeurt op spannende wijze. Het is een kijk- en bladerervaring die je nooit meer vergeet.

 

Jaar: 2015
Auteur: Karel Martens
Taal: Engels
Uitgever: Type and Media KABK, Den Haag, Roma Publications, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Karel Martens, Amsterdam i.s.m. David Bennewith en studenten van Type and Media, Den Haag
Lithograaf: Karel Martens, Amsterdam
Drukker: Die Keure, Brugge (BE) (gedrukt met PMS fluoroze in plaats van magenta)
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 11
Omvang: 84 p.
Oplage: 4.000
Prijs: € 25
ISBN: 978 94 91843 31 0
Lettertype en foundry: Jungka (Jung-Lee Type Foundry)
Bindwijze: genaaid Otabind, aan de kopzijde niet schoongesneden, met gevouwen stofomslag
Materiaal: 60 en 90 g. Gustav Wasa wit, 70 g. grijspapier (binnenwerk), 400 g. Pearl Grey Board (omslag), 90 g. Gustav Wasa (stofomslag)