Janine Schrijver – Our nature. Within the limits of city parks

Een boek dat je tegemoet schettert met zijn groene planten- en bomenweelde. ‘Het heeft de ordinaire aantrekkelijkheid van een bloembollencatalogus,’ klonk het eerst gekscherend. Maar het is ‘erg charmant’ gedaan met een hele mooie omslag. Je krijgt ‘onwaarschijnlijk veel zin’ om dit boek open te doen. En daar wachten meer verrassingen, want het is ‘ontzettend slim’ gemaakt. Het boek is bijna een apologie voor natuur binnen de contouren van het stadspark. Het heeft vooral een heel eigen fotoritmiek. 

Our nature is opgevat als ‘een groot internationaal fotografisch project over de betekenis van het stadspark en onze verhouding ten opzichte van natuur in een stedelijke context.’ De afgelopen zes jaar bezocht Janine Schrijver daarvoor parken in onder meer Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Brussel, Parijs, Londen, Berlijn, Antwerpen, Barcelona, Wenen en Rio de Janeiro, Shanghai en New York, om er stukjes wildernis en stadslandschappen te fotograferen.

Het uiteindelijke resultaat is dat er haast twee boeken in één zijn ontstaan. Let even op de opvallende uitvouwbare flappen die ervoor zorgen dat twee katernen een tegengestelde bladerrichting bezitten. Uiteindelijk lijkt de indeling zelfs uit drie verschillende onderdelen te bestaan. De close-ups van de begroeiing behouden iets idyllisch, maar als je in de uitklapbare katernen gaat neuzen, duiken mensen op de foto’s op: parkgebruikers ingeklemd door de stad. De juiste legende vinden bij elk park vergt enig zoekwerk. Tekst is zo goed als achterwege gelaten, maar dat zet geen domper op dit verbluffende fotoboek. Het is speels en serieus en laat zich bewonderen als een prachtige wake-upcall voor het belang van onze groene stadslongen.

 

Jaar: 2015
Taal: Engels
Uitgever / opdrachtgever: Lecturis, Eindhoven
Grafisch ontwerper: Kummer & Herrman, Utrecht
Lithograaf: Lecturis, Eindhoven
Drukkerij: Lecturis, Eindhoven
Binderij: Handboekbinderij Geertsen, Nijmegen (cahiersteek), Hexspoor, Boxtel (genaaid Otabind), Dibema, Udenhout (cacheren), Finishing Touch, Nuth (folie)
Formaat: 230 x 280 x 10
Aantal pagina’s: 80 p.
Oplage: 700
Prijs: € 34,50
ISBN: 978 94 6226 118 1
Lettertype en foundry: Neutral (Typotheque)
Bindwijze: combinatie cahiersteek en Otabind
Materiaal: 115 g. en 200 g. Fluweel, 115 g. Maxi Satin (binnenwerk), 125 g. Wibalin Buckram 500 White, 300 g. Fluweel 1.5 (omslag)