Ceramix. Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte

Book coverCeramix. Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte
Book coverCeramix. Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte
Book coverCeramix. Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte
Book coverCeramix. Keramiek in de kunst van Rodin tot Schütte

Het bijna vierkante formaat van deze catalogus van het Bonnefantenmuseum valt op, net als het Yves Klein-blauw van de cover en de goudkleurige belettering. De titelpagina met zijn ‘afgesneden’ effect – alsof er een verkeerde coupage gebeurd is – zet je op het verkeerde been. Binnenin opent zich een juweel van een boekobject over hoe keramiek de werkwijze van schilders en beeldhouwers beïnvloed en veranderd heeft. De makers laten in hun opzet het grensoverschrijdende tussen de kunsttakken deskundig aan bod komen en brengen bovendien talrijke onderwerpen samen.

‘Dergelijke inventariserende boeken zijn de hemel op aarde’ en ‘het is veel intelligenter gemaakt dan het op het eerste gezicht lijkt.’ Het zijn slechts twee van de jurycommentaren die het wijdverbreide enthousiasme weerspiegelen. Ook de afbeeldingen zijn piekfijn afgedrukt. Hier stond duidelijk een drukker met gevoel aan de pers, waardoor er met de iets te zware lithografie toch een geweldig resultaat ligt. De typografie vond evenzeer gewillige ogen.

 

Helemaal opgetogen eindigde het juryberaad bij het bekijken van het laatste gedeelte van het boek, met in de bijlage biografieën van de kunstenaars en een chronologie met een hoge raadpleegbaarheidsgraad.Ceramix is een schoolvoorbeeld van een toegewijde en ambachtelijk gemaakte publiekscatalogus die er zich niet met een Jantje van Leiden vanaf maakt.

Jaar: 2015
Auteur: Camille Morineau, Lucia Pesapane
Taal: Nederlands / Engels / Frans, vertaald door Annette David, Timothy Stroud
Uitgever: Snoeck, Gent (BE)
Grafisch ontwerper: Dune Lunel, Parijs (FR)
Lithograaf: Geca Screen, Heule (BE)
Drukker: Printer Trento, Trento (IT)
Binder: Printer Trento, Trento (IT)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 280 x 30
Omvang: 320 p.
Oplage: 5.000
Prijs: € 39
ISBN: 978 94 6161 250 2 (N) / 978 94 6161 251 9 (E) / 978 94 6161 235 9 (F)
Lettertype en foundry: Aperçu (Colophon), Dala Floda (Commercial Type), Lyon (Commercial Type), logo Marcel van der Heyden, Heerlen
Bindwijze: genaaid gebonden, de randen gelijk afgesneden met het binnenwerk
Materiaal: 150 g. LuxoArt Samt (binnenwerk), 140 g. Planoplus (schutbladen), 130 g. GardaMatt Art om grijsbord (band)