Robert McCarter – Herman Hertzberger

Book coverRobert McCarter – Herman Hertzberger
Book coverRobert McCarter – Herman Hertzberger
Book coverRobert McCarter – Herman Hertzberger
Book coverRobert McCarter – Herman Hertzberger

‘Er zit kop en kont aan het geheel.’ Deze monografie over het oeuvre van architect Herman Hertzberger wekt ontzag bij het gros van de juryleden. Hertzberger gelooft in architectuur als een collectieve discipline vanuit een fundamenteel optimistische visie. Hij geldt als een van de belangrijkste ontwerpers van scholen die hij vrijwel in zijn eentje heeft herdacht, maar hij bouwde ook tal van culturele instellingen en ministeries. Daarom kreeg hij een boekwerk op maat, ‘helder als het beton dat hij altijd gebruikt.’

De fotografie van zijn gebouwen is ‘geweldig gedaan’, sprak de jury. ‘Je weet meteen waarover het gaat. En er staan op de foto’s eindelijk eens mensen op voor wie al die gebouwen bedoeld zijn.’ Daarom springt deze monografie eruit in de vloed van architectuurboeken. Ook het bindwerk is uitnemend, volgens de jury en daar komt bij dat het papier precies de goede dikte heeft. ‘Het scharniert fantastisch, er komt zoveel spanning vrij.’ Superlatieven werden niet geschuwd, zoveel is zeker. De bladspiegel genereert een evenwichtige rust. Ook de opzet om met twee papiersoorten te werken vond beslist genade, omdat het ‘verhalende’ aspect ermee benadrukt wordt. De lichtgrijsgroene kleur past bij Hertzbergers stijl, als een soort impliciete ode.

 

 

‘Dit is een genereus boek, zonder een pronkboek te zijn, er zit veel inhoud in gepropt, zonder overdaad.’ Dan wilde de jury – die qua covers bij sommige inzendingen flink wat ergernis moest inslikken – ook nog iets kwijt over de geslaagde directe omslag. De typografie ervan speelt met de perspectief-as. Het is misschien bold, maar Hertzbergers gebouwen zijn ook bold.

Jaar: 2015
Taal: Engels
Eindredacteur: David Koralek
Uitgever: nai010 uitgevers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Beukers Scholma, Haarlem
Lithograaf: NPN Drukkers, Breda
Drukker: NPN Drukkers, Breda
Binder: Abbringh, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 300 x 50
Omvang: 524 p.
Oplage: 2.750
Prijs: € 69
ISBN: 978 94 6208 203 8
Lettertype en foundry: Rockwell (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebonden met rechte rug, met foliedruk op voorplat
Materiaal: 140 g. Magno Natural, 150 g. Magno Volume Bulk (binnenwerk), 140 g. Magno Natural (schutbladen), 125 g. Wibalin Satina 500 White om grijsbord (band)