Robert Walser – De wandeling

Book coverRobert Walser – De wandeling
Book coverRobert Walser – De wandeling
Book coverRobert Walser – De wandeling
Book coverRobert Walser – De wandeling

Voortbordurend op het leesclubidee zette uitgeverij Lebowski met veel ambitie zijn serie Book of the Month op. Deze reeks is intussen stopgezet. Bij elke maandelijkse uitgave werd een vergeten klassieker uit de wereldliteratuur in een eigengereid jasje gestoken. Elk deel kreeg een foto op het voorplat die refereerde aan de betreffende periode, met een soms licht nostalgisch effect.

Zo’n behandeling viel ook De wandeling van de Zwitserse cult-auteur Robert Walser ten deel, volgens de jury uitgesproken het best vormgegeven deel. Met zijn zwart-witte omslag en sobere vormgeving is de vormgever erin geslaagd een aantrekkelijke eenheid te creëren. Bovendien is de omslag nog voorzien van een plastic hesje, wat de ‘look and feel’ verder opwaardeert, al is dit een nogal krasgevoelige optie. Het gekozen lettertype binnenin garandeert leescomfort.

 

 

 

Wat bij De wandeling van Robert Walser goed werkt, is bij De wilde detectives van Roberto Bolaño (een ander deel uit de reeks) bijvoorbeeld juist ongemakkelijk omdat er te veel tekst in de bladspiegel wordt gepropt. Maar de lof prevaleert: De wandeling is met veel zorg gemaakt en bestemd voor een breder publiek. Het toont een uitgesproken esthetische waarde. En Robert Walsers De wandeling is dus het paradepaardje van deze reeks, die de jury verder niet als geheel wilde bekronen. ‘Mooi gedaan,’ zo luidde de eindconclusie over De wandeling. En complimenteuzer hoeft een jury soms niet te zijn.

 

 

 

Jaar: 2015
Auteur: Robert Walser
Taal: Nederlands, vertaald door Machteld Bokhove en Ria van Hengel
Uitgever: Lebowski, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Dog and Pony, Amsterdam, illustraties en foto's: Panoramio / Eduardo Gomez
Lithograaf: Perfect Service, Schoonhoven
Drukker: CPI Koninklijke Wöhrmann, Zutphen
Binder: CPI Koninklijke Wöhrmann, Zutphen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 150 x 230 x 17
Omvang: 112 p.
Oplage: 3.000
Prijs: € 19,99
ISBN: 978 90 488 2638 4
Lettertype en foundry: Minion (Adobe)
Bindwijze: garenloos gebonden met ronde rug
Materiaal: 90 g. Munken Premium Cream (binnenwerk), 120 g. houtvrij offset (schutbladen), 120 g. Wibalin Natural 501 Cotton White (band), 0,15 mm pvc (stofomslag)