Merlijne Marell – Schobbejacques en de 7 geiten

Book coverMerlijne Marell – Schobbejacques en de 7 geiten
Book coverMerlijne Marell – Schobbejacques en de 7 geiten
Book coverMerlijne Marell – Schobbejacques en de 7 geiten
Book coverMerlijne Marell – Schobbejacques en de 7 geiten

Een tour de force, dat was het vaakst gehoorde compliment voor het prentenboek Schobbejacques en de 7 geiten. Merlijne Marell loodst de kijker mee naar ‘de fabelachtige wereld van vruchtbare rodekolen, spiedende rabarberbladeren en bijtende braamstruiken.’ We bevinden ons namelijk in de moestuin van Grootmoeder en haar geiten, waar plotseling een schurk opduikt. Een gegeven waar de illustrator wel mee uit de voeten kan. Het is vooreerst het kleurenpalet dat bijzonder geslaagd mag heten, met die diepe paarsige, oranje en groenige tinten. Ze wekken in combinatie een verbluffende, imaginaire wereld op. ‘Dit spreekt echt tot de verbeelding,’ luidde het unaniem. ‘Het is een ware krachttoer om deze houtsneden in waterloos offset weer te geven. Het is gewoonweg geweldig gedrukt.’ Alles klopt aan dit boek.

 

‘Alle drukkers zouden het willen drukken en niemand die het kan,’ merkte een jurylid schalks op. Ook de ‘halve’ band in linnen zie je tegenwoordig vaak, hier handmatig voorzien van een zeefdruk. In veel opzichten roept Schobbejacques en de 7 geiten herinneringen op aan ouderwetse Russische, ambachtelijk gemaakte kinderboeken. 

 

Jaar: 2015
Auteur: Merlijne Marell
Taal: Nederlands
Uitgever: Loopvis, Velp/Groningen
Grafisch ontwerper: Merlijne Marell, Arnhem
Lithograaf: Tienkamp, Groningen (Henk Tienkamp)
Drukker: Tienkamp, Groningen (waterloos offset in 5 pms-kleuren met inkt op plantaardige basis)
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 230 x 330 x 12
Omvang: 48 p.
Oplage: 2.000
Prijs: € 28,50
ISBN: 978 94 92206 03 9
Lettertype en foundry: Bodoni (Linotype), anoniem houten lettertype
Bindwijze: genaaid gebonden in halflinnen band met rechte rug, linnen rug handmatig in zeefdruk bedrukt door Merlijne Marell
Materiaal: 170 g. Lessebo Design 1.3 Natural (binnenwerk), 170 g. Sirio Color Darkblue (schutbladen), Bamberger Kaliko Iris 868 extravagant, 120 g. Lessebo Design 1.3 Natural (band)