Rob Moorees (samenst.) – Life is strange

Book coverRob Moorees (samenst.) – Life is strange
Book coverRob Moorees (samenst.) – Life is strange
Book coverRob Moorees (samenst.) – Life is strange
Book coverRob Moorees (samenst.) – Life is strange

Een beeldenschatkamer met ‘fotografisch allerlei van overal’, dat is Life is strange, een coproductie van Huis Marseille en nai010 uitgevers. Curator Rob Moorees putte voor dit wonderlijke boek uit de collectie Spaarnestad van het Nationaal Archief, meer bepaald uit het tijdschrift Het Leven. Hij lichtte er veelal anonieme foto’s uit die een dwarsdoorsnede van de twintigste eeuw bieden, zij het met de klemtoon op dramatische ongevallen, wonderbaarlijke verschijningen, opmerkelijke uitvindingen en andere bizarrerie.

De jury zwichtte vrijwel meteen voor het unieke beeldverhaal dat Moorees en vormgever Sybren Kuiper componeerden. Er schuilt een behendig en speels ritme in deze onaangetaste fotografische stroom. ‘Alsof je wandelt door een museum zonder bijschriften,’ liet een jurylid zich lucide ontvallen. De makers zorgden er namelijk voor dat je enige moeite moet doen om de tekstlegende bij de foto’s te achterhalen, door de staart van het boek gesloten te laten. Zo word je bijna verplicht om rustig te bladeren. ‘Je zit maar door te kijken.’ En: ‘Je moet je kennis loslaten en de beelden ondergaan,’ vulden andere juryleden aan.

 

Kortom, dit is een toonbeeld van een intelligent gemaakt ‘curated’ fotoboek. De tactiliteit en de compositie kloppen als een bus. Ook het ongelijk gevouwen covervouwblad is een pluspunt en de teksten van Maarten Asscher en Saskia Asser kregen op een bedaarde, onopdringerige manier een plaats. Als er dan toch even gemord moet worden: het enige storende element is de keuze voor een iets te witte papiersoort, waardoor de foto’s bij momenten te rood ogen.

 

 

Jaar: 2015
Auteur: Rob Morees (ed.)
Taal: Nederlands, Engels
Eindredacteur: Ingrid Mersel, Els Brinkman
Uitgever: nai010 uitgevers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: -SYB-, Den Haag
Lithograaf: Wilco Art Books, Amersfoort
Drukker: Wilco Art Books, Amersfoort
Binder: Wilco Art Books, Amersfoort
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 20
Omvang: 320 p.
Oplage: 1.750
Prijs: € 29,95
ISBN: 978 94 6208 233 5
Lettertype en foundry: Times New Roman (Monotype), Franklin Gothic (ITC), Univers (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebrocheerd zonder platrillen, fotopagina's niet schoongesneden aan de staart
Materiaal: 100 g. Maxioffset (binnenwerk), 240 g. Invercote G (omslag), 140 g. Maxioffset (stofomslag, gevouwen en tweezijdig bedrukt, en door Bron Briljant voorzien van soft-touch laminaat)