De Vormforensen (Annelou van Griensven & Anne-Marie Geurink)

Het meest geloofde sprookje

Book coverHet meest geloofde sprookje
Book coverHet meest geloofde sprookje
Book coverHet meest geloofde sprookje
Book coverHet meest geloofde sprookje

Een kinderboek over ‘geld, geloof in de economie, graaicultuur, gouden bergen en uit elkaar spattende zeepbellen’? Dat is een gedurfd en complex thema. De Vormforensen, zo noemen de auteurs en makers zich (bijgestaan door Lyanne Tonk). Hun naam hebben ze op bijzondere wijze ter harte genomen. Ze proberen een wezenlijk probleem bevattelijk uit te leggen en gebruiken daarvoor cirkels. Het boek vertelt de tribulaties van een (bank)wezen dat op een dag begint met het tekenen van cirkels. De vraag naar de cirkels wordt steeds groter en groter, iedereen is gebrand op de cirkels, tot de hele wereld eruit bestaat. Maar dan gaat het mis, natuurlijk. ‘Hebberigheid leidt tot disaster,’ zoals een jurylid het uitdrukte.

Vormtechnisch is de cirkel – letterlijk – het aandrijfwiel van het verhaal. Het meest geloofde sprookje, met zijn Pruisisch blauw en rode en witte vlakken, is aantrekkelijk van kleur en uitvoering. Er wordt gerefereerd aan papieren collages en soms lijkt het alsof je het verhaal bij elkaar moet puzzelen. Maar dat werkt heel goed, zo besloot de jury. Alleen de typografie oogt wat geforceerd en hoekig en sluit niet altijd even goed aan bij de abstracte illustraties. Saillant detail: de makers geloven niet in ‘een wereld waar alleen valuta tellen.’ Daarom kunt u dit boekwerk ook bestellen ‘in andere tegenwaarde.’ Dat het boek overigens dit jaar al een bronzen medaille kreeg bij de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig verbaast in het geheel niet.

 

 

Bronzen medaille Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2016

Jaar: 2015
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Anne-Marie Geurink, Nelly Frouws
Uitgever: De Vormforensen, Arnhem
Grafisch ontwerper: De Vormforensen, Arnhem, i.s.m. Lyanne Tonk (illustraties)
Drukker: Tielen, Boxtel
Binder: Abbringh, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 220 x 325 x 9
Omvang: 32 p.
Oplage: 700
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 90 824196 0 3
Lettertype en foundry: Folio (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebonden met rechte rug, foliedruk op het voorplat, het boekblok aan de kop niet schoongesneden
Materiaal: 100 g. Arcoprint Milk 1.5 (binnenwerk), 140 g. Amber Graphic (schutbladen), 120 g. Wibalin Natural 500 White (band)