100 topstukken, honderd verhalen

Book cover100 topstukken, honderd verhalen
Book cover100 topstukken, honderd verhalen
Book cover100 topstukken, honderd verhalen
Book cover100 topstukken, honderd verhalen

‘Een aanfluiting, een typografische ratjetoe. Wat is hier aan de hand?’ De jury was even zijn kluts kwijt bij het bestuderen van de cover van 100 topstukken, honderd verhalen, de catalogus van de collectie van het Gallo-Romeins Museum. In ieder geval verraadt de omslag weinig van de eigenlijke inhoud. Misschien was het toch een bewuste zet. ‘Maar de belettering slaat op niks,’ luidde het hard.

Toch is dit een Best Verzorgd Boek geworden, ondanks die dekselse cover. Waarom? Omdat de bestandscatalogus zelf ‘aantrekkelijk en goed gedaan’ is. Dapper van dit Gallo-Romeins Museum uit Belgisch Limburg om te mikken op een jonger publiek, want door de uitvergrote foto’s van de museumstukken ‘krijg je de tactiele waarde van de tentoongestelde archeologische objecten erg goed mee.’ Of plastischer uitgedrukt: ‘Juist met zo’n oude meuk trekken ze je echt naar zich toe.’ Het materiaal komt dichtbij en intrigeert. En ach, die fluorood/oranje lettertoetsen? Een beetje lichtzinnig, maar het werkt op bepaalde pagina’s prima. Opvallend is de mooi geplakte cassette die geheel is opgezet in plaats van geslit. Er is verder gekozen voor ‘een consequent harnas’, in een hedendaagse grafische taal. Ook het zwart op snee mist zijn effect niet.

Niet elk jurylid ging hierin mee, maar na geanimeerde discussies en afweging tegenover de rest van het boekenpalet, kon 100 topstukken, honderd verhalen zijn plaats opeisen als Best Verzorgd Boek. Dit is geen tussendoortje of pronkzuchtig provinciaal akkefietje. Droge materie is op moedige wijze en met visie toegankelijk gemaakt.

 

Jaar: 2015
Auteur: Guido Creemers
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Patrick De Rynck
Uitgever: Gallo-Romeins Museum, Tongeren (BE)
Grafisch ontwerper: Dion Boodts, Hasselt (BE) met foto's van Luc Daelemans
Drukker: Leën, Hasselt (BE)
Binder: Schwind, Trier-Irsch (DE)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 247 x 345 x 23
Omvang: 264 p.
Oplage: 1.300
Prijs: € 49,50
ISBN: 978 90 746 0576 2
Lettertype en foundry: Adelle Sans (TypeTogether)
Bindwijze: Zwitserse bindwijze met afgelijmde rug
Materiaal: 100 g. Z-Offset Rough 1.4 , 115 g. gesatineerd mc (binnenwerk), 160 g. Z-Offset Rough 1.4 (schutbladen), 120 g. Wibalin Natural 500 White om grijsbord (band), 120 g. Wibalin Natural 544 Graphite om zwart bord (cassette, met zwarte foliedruk)