Georges Wildemeersch – Hugo Claus. De jonge jaren

Book coverGeorges Wildemeersch – Hugo Claus. De jonge jaren
Book coverGeorges Wildemeersch – Hugo Claus. De jonge jaren
Book coverGeorges Wildemeersch – Hugo Claus. De jonge jaren
Book coverGeorges Wildemeersch – Hugo Claus. De jonge jaren

Stoer en struis, als één blok energie – zo komt deze kloeke biografie over de jeugdjaren van Hugo Claus de lezer en kijker tegemoet. De portretten van Claus op voor- en achterzijde, de stevige coverbelettering en de dikke omslagplatten: je kunt er niet omheen, dit boek grijpt de aandacht. Verder stuit je binnenin op een schrander vormgegeven boek, met een vrij grote, klassieke letter. Vooral de inventiviteit waarmee de rijkelijke hoeveelheid illustraties is neergezet trof de jury (die overigens niet meteen op dezelfde lijn zat). ‘Dit is mooi modern gedaan,’ luidde het, ‘met een bijna driedimensionaal effect.’ Het vaak nooit eerder vertoonde archiefmateriaal komt op die manier volkomen tot zijn recht.

 

De boekvormgevers Gert Dooreman en Stijn Dams hebben ook veel zorg besteed aan een evenredige verdeling over de pagina’s van beeld én tekst, met regelmatige rustpunten. De ritmiek van dit boek is beheerst, het evenwicht tussen de hoofdstukken wordt in al zijn aspecten zorgvuldig en delicaat bewaard. Eén jurylid vond de koppen van de hoofdstukken te overheersend, wat toch enige onrust veroorzaakte tijdens het beraad. Of versterken de zwarte tussenpagina’s net het effect? Verder bestonden er twijfels over de stofomslag, die een beetje zwabbert en iets te kort lijkt afgesneden. Hij onthult wel een robuuste, harde binnenkaft, waar het portret van de jonge Claus – ditmaal zonder betiteling – nog eens hernomen wordt. ‘Een chique biografie,’ zo kon de jury unisono besluiten, met een ode aan een nieuwe literaire uitgever die boekverzorging ter harte wil nemen. 

 

 

Jaar: 2015
Auteur: Georges Wildemeersch
Taal: Nederlands
Uitgever: Polis, Antwerpen (BE)
Grafisch ontwerper: Gert Dooreman, Stijn Dams, Gent (BE), Uitgeverij Pelckmans, Kalmthout (BE) (opmaak)
Lithograaf: Wilco Printing & Binding, Amersfoort
Drukker: Wilco Printing & Binding, Amersfoort
Binder: Wilco Printing & Binding, Amersfoort
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 240 x 36
Omvang: 384 p.
Oplage: 3.000
Prijs: € 34,95
ISBN: 978 94 6310 011 3
Lettertype en foundry: Baskerville Pro (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebonden met ronde rug
Materiaal: 120 g. Bio Top 3 next (binnenwerk), 120 g. Crush Cherry (schutbladen), 115 g. FocusArt Cream 1.3 om 2,5 mm grijsbord (band), 115 g. FocusArt Cream 1.3 (stofomslag); band en stofomslag voorzien van soft touch-laminaat