Stan Douglas. The secret agent

Book coverStan Douglas. The secret agent
Book coverStan Douglas. The secret agent
Book coverStan Douglas. The secret agent
Book coverStan Douglas. The secret agent

‘Een uiterst verzorgd boek dat een grotere noodzakelijkheid uitstraalt.’ Er zijn mindere loftuitingen te verzinnen. Voor The secret agent wist één jurylid de rest van zijn collega’s bliksemsnel te overtuigen. In het boek verkent de Canadese videokunstenaar Stan Douglas de woelige jaren 1970 en de geschiedenis van Portugal, dat zich op dat moment bevrijdt van een dictatuur en tegelijkertijd zijn kolonies verliest.

In deze bijzonder geslaagde uitgave worden drie werken van de Canadese kunstenaar gepubliceerd. In de video-installatie The secret brengt Douglas een verhaal van Joseph Conrad uit 1907. Hij behoudt personages en plot maar transponeert ze naar het roerige Lissabon van vlak na de Anjerrevolutie in 1974. Het boek bevat het originele script en een uitgebreide verzameling filmstills en productiebeelden. Een tweede werk is Disco Angola, een reeks van acht geënsceneerde historische foto’s met twee min of meer simultane momenten: de hedonistische glamourcultuur van het New Yorkse nachtleven in de jaren zeventig en de burgeroorlog in Angola. Het derde werk, Luanda-Kinshasa, is een zes uur durende jazzfilm, met elf songs die zijn opgenomen in de legendarische 30th Street Studio, waar onder anderen Miles Davis en Glenn Gould gewerkt hebben.

‘Je zit tot naaldje en draadje in het werk- en productieproces en toch is het een boek gemaakt met de rem erop.’ Had het evengoed gewerkt in pocketvorm? Misschien wel. Maar het is ‘pure esthetica’ en ‘verrekte mooi gedaan’, ook met het papieren omslagbandje met de technische informatie. Film wordt fotografie. En het is een compleet nieuwe ervaring omdat dit boek de snelheid van een film ontbeert. 

 

 

Jaar: 2015
Taal: Engels, vertaald door First Edition Translations
Uitgever: Ludion, Antwerpen (BE)
Grafisch ontwerper: Sven Beirnaert, Antwerpen (BE)
Lithograaf: Pixelbound, Brugge (BE) (Steven Decroos)
Drukker: Graphius, Gent (BE)
Binder: Graphius, Gent (BE)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 215 x 265 x 21
Omvang: 192 p.
Oplage: 2.000
Prijs: € 39,90
ISBN: 978 94 9181 938 4
Lettertype en foundry: Circular (Lineto), Calluna (Exljbris), Caslon Pro (Adobe), Walbaum Original (Linotype)
Bindwijze: genaaid gebonden met rechte rug en minimale oversteek, blindpreeg op voorplat en foliedruk in wit op rug, banderol
Materiaal: 150 g. Lessebo Design 1.3 Ivory, 135 g. Condat Matt Perigord (binnenwerk), 150 g. Lessebo Design 1.3 Natural (schutbladen), 120 g. Lessebo Design 1.3 Natural (band)