Wonder years. Werkplaats Typografie 1998-2008

Book coverWonder years. Werkplaats Typografie 1998-2008
Book coverWonder years. Werkplaats Typografie 1998-2008
Book coverWonder years. Werkplaats Typografie 1998-2008
Book coverWonder years. Werkplaats Typografie 1998-2008

‘Wonder Years’ is uitgebracht vanwege het tienjarige bestaan van de master opleiding Werkplaats Typografie en toont het werk van meer dan vijftig deelnemers. Zoals de blurbtekst vermeldt, wil het archief dat in dit boek gepresenteerd wordt, een interpretatie zijn van de geschiedenis van een ontwerpopleiding, ingedeeld als het is in categorieën die subjectief en incompleet zijn. Het werk wordt gegroepeerd onder steekwoorden die niet, zoals je zou verwachten, chronologisch in het boek zijn opgenomen maar alfabetisch. Dat is redactioneel niet alleen slim, maar levert ook verassende combinaties van werk op. Zo is er een categorie Blank Covers maar bijvoorbeeld ook Bold, Repeating of Tight Trim. Je kunt verschillende oplossingen voor hetzelfde probleem vergelijken, maar ook gelijksoortige oplossingen voor uiteenlopende problemen – waarmee je ook het ‘handschrift’ van de opleiding herkent.

Speciaal voor het boek heeft voormalig deelnemer Radim Pesko de letter Fugue ABC ontwikkeld die door het hele boek consequent in één corps is toegepast.

Eén van de zaken die de jury in het oog sprong, was de ringband, die erg goed werkt. De beeldstrook in het hart van het boek, waar de ringband dwars doorheen gaat, is mooi en weldoordacht. Hij isoleert de afzonderlijke pagina’s en zorgt tegelijkertijd voor continuïteit. Je voelt dat je met een onderwijsinstelling te maken hebt die veel waarde hecht aan de inhoud van de opleiding.

Het hele boek is zwart-wit, op de eerste en laatste zes pagina’s na. Deze kleurpagina’s tonen bijna poëtische zinnen, opgebouwd door het over en onder elkaar leggen van verschillende drukwerken, waardoor delen al dan niet leesbaar zijn (het resultaat van een workshop met Uta Eisenreich). Door kleine woordkaartjes toe te voegen
ontstaan er in de collages zinnen als ‘Our documents of snowballs will inspire modern painters to classic prose.’ En zo is het maar net.

Jaar: 2008
Taal: Engels
Eindredacteur: Lisette Smits
Uitgever: Roma Publications, Amsterdam, ArtEZ Press, Arnhem
Grafisch ontwerper: Alex DeArmond, Jeremy Jansen, Julie Peeters, Scott Ponik
Lithograaf: ABT Repro, Velp
Drukker: die Keure, Brugge (B)
Binder: die Keure, Brugge (B)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 236 x 296 x 18
Omvang: 256 p.
Oplage: 2.500
Prijs: € 30
ISBN: 978 90 77459 30 0
Lettertype en foundry: Fugue ABC
Bindwijze: binnenwerk met omslag in ringband
Materiaal: 100 g. UPM fine (binnenwerk), 400 g. Skinboard (omslag)