Once is nothing. Individual systems

Book coverOnce is nothing. Individual systems
Book coverOnce is nothing. Individual systems
Book coverOnce is nothing. Individual systems
Book coverOnce is nothing. Individual systems

Eerst in de slotfase van het beraad schaarde de jury zich achter de uitverkiezing van Once is Nothing. Dit late tijdstip kan er mee te maken hebben dat het hier om een in menig opzicht bescheiden boekje gaat.

Once is Nothing is de naam van de gezamenlijke bijdrage van het Van Abbemuseum uit Eindhoven en BAK, basis voor actuele kunst uit Utrecht aan de nieuwe Biënnale van Brussel. Die bijdrage ging in op een eerder Biënnale-project, namelijk Individual Systems, waarmee de Sloveense curator Igor Zabel deelnam aan de Biënnale van Venetië in 2003.

Dit artistieke Droste-meisje wil ons te denken geven over de productiestraten van vernieuwing die biënnales geworden zijn. Reflectie is zeker ook gediend met dit handzame boekje in witte band met binnenin louter zwart-witdruk op ongestreken papier.

De typografie is one size fits all, terwijl een uitgekiende witdosering de broodnodige toegangelijkheid waarborgt. Tekstbijdragen en beeldreeksen wisselen elkaar weloverwogen af. De drukker houdt de beelden op het potentieel zompige papier schijnbaar moeiteloos overeind. En op de voorzijde staat de titel Once is Nothing in hetzelfde one size fits all, met ernaast de ondertitel Individual Systems in een verdiepte rechthoek. Zeefdruk binnen die rechthoek zorgt voor een subtiel tintverschil met de rest van de band. Zo minimaal hebben wij het Droste-effect nog nimmer aanschouwd.

Jaar: 2008
Taal: Engels
Eindredacteur: Charles Esche, Maria Hlavajova
Uitgever: BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht, Van Abbemuseum, Eindhoven
Grafisch ontwerper: Kummer & Herrman (Jeroen Kummer, Arthur Herrman, Simon Burer)
Lithograaf: Lecturis, Eindhoven
Drukker: Lecturis, Eindhoven, Zeefdruk Hofmans, IJsselstein
Binder: Abbringh, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 133 x 202 x 12
Omvang: 80 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 10
ISBN: 978 90 77288 12 2 en 978 90 70149 97 0
Lettertype en foundry: Folio
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 115 g. Munken Print White (binnenwerk), 115 g. Munken Print White (schutbladen), 115 g. Munken Print White, mat gelamineerd (band)