Verstand op nul, blik op oneindig. Ando agenda 2009

Book coverVerstand op nul, blik op oneindig. Ando agenda 2009
Book coverVerstand op nul, blik op oneindig. Ando agenda 2009
Book coverVerstand op nul, blik op oneindig. Ando agenda 2009
Book coverVerstand op nul, blik op oneindig. Ando agenda 2009

Sinds jaar en dag worden producties waarbij één van de juryleden betrokken is, buiten het juryberaad gehouden en voorgelegd aan een gezelschap oud-juryleden, de zogenoemde schaduwjury. Deze had weinig discussie nodig om de bureau-agenda voor 2009 van de Haagse drukker Ando voor uitverkiezing voor te dragen. Wie deze agenda oppakt en doorscrollt, voelt meteen hoe doeltreffend materiaal- en kleurgebruik een prettig en aaibaar object heeft opgeleverd.

Omdat één jury – dé jury – verantwoordelijk moet zijn voor de gehele selectie Best Verzorgde Boeken, is aan deze het recht gelaten om de voordracht van de schaduwjury niet over te nemen. En inderdaad maakte de jury aanstalten om ten aanzien van deze agenda van dit recht gebruik te maken. Ook al is een agenda een prettig object, het blijft een agenda.

Totdat het jurylid dat deze agenda uitgegeven had, door zijn mobiel naar de gang werd geroepen. Het gaf een ander jurylid de tijd om het boek – want dat is het wel degelijk – nog eens rustig te bestuderen. Om daarna de anderen ervan te overtuigen dat een uitverkiezing niet achterwege mocht blijven.

Doorslaggevend daarbij was de gedreven manier waarop het motto Verstand op nul, blik op oneindig is uitgewerkt in talloze redactionele bijdragen die vroeger in almanakken onder het verzamelbegrip ‘mengelwerk’ vielen. En hoe bij de visualisatie van de begrippen ‘nul’ en ‘oneindig’ door de hele agenda heen werkelijk geen kans onbenut is gelaten.

Eén element mag niet ongenoemd blijven: wie heeft er ooit zo’n smal leeslint gezien?

Jaar: 2008
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Suzanne Hertogs (Ontwerphaven), Nicole Ros (Gewoon Goed)
Uitgever: Ando, Den Haag
Grafisch ontwerper: Suzanne Hertogs (Ontwerphaven)
Lithograaf: Ando, Den Haag
Drukker: Ando, Den Haag
Binder: Epping Boekbinders, Woerden, AKS Grafische Afwerking en Drukwerkveredeling, Amsterdam (cacheren)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 202 x 245 x 13
Omvang: 200 p.
Oplage: 2.200
Prijs: € niet te koop
ISBN: 978 90 811863 3 9
Lettertype en foundry: Utopia, Futura
Bindwijze: genaaid in Schweizer Broschur met flap
Materiaal: 85 g. Eenzijdigglad bruin kraft, 90 g. Freelife Vellum, crème (binnenwerk), 300 g. Kraftliner, 94 g. Crêpe Kraft RG 109 (omslag)