Marijn van Kreij – O let it be. Drawings, photographs, collages

Book coverMarijn van Kreij – O let it be. Drawings, photographs, collages
Book coverMarijn van Kreij – O let it be. Drawings, photographs, collages
Book coverMarijn van Kreij – O let it be. Drawings, photographs, collages
Book coverMarijn van Kreij – O let it be. Drawings, photographs, collages

Marijn van Kreij nam twee jaar deel aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2006 was hij een van de winnaars van de W.F.C. Uriôt-prijs van de Rijksakademie. De jury van deze prijs heeft als richtlijn meegekregen om bij voorkeur een laureaat te kiezen van wie het werk in een publicatie nog wat te winnen heeft. De jury van de Best Verzorgde Boeken gaat niet over kunst, maar kan met die richtlijn in gedachten constateren dat de Uriôt-jury een goede keus heeft gemaakt.

O Let It Be is een geniete brochure in een omslag met flappen, die het verrassend hoge aantal van 104 pagina’s binnenwerk bevat. Tekeningen, foto’s, collages en conceptuele invallen van Van Kreij zijn met onbekommerd plezier op rij gezet, gespreid over een zestal papiersoorten die zonder uitzondering dun en soepel zijn. Gekleurd papier en gekleurde tintvlakken houden het geheel bijeen. Hier en daar zijn de paginavullende beelden voorzien van een verticaal geplaatst bijschrift in Van Kreij’s eigen handschrift. De rugtitel van het boek kent dezelfde stijl, ook al is deze bij gebrek aan een rug op de achterzijde terechtgekomen. De voorflap verbergt alle tekst die geen kunst is, de achterflap de bijschriften, nu eens niet met thumbnails maar met paginaverwijzingen. Eén van de tekeningen van Van Kreij heeft als motto ‘The danger of obsessive study’. Misschien verklaart dat waarom die paginaverwijzingen nergens naar verwijzen – het binnenwerk heeft geen paginacijfers.

Evenzogoed een voorbeeldig boekje.

Jaar: 2008
Taal: Engels
Uitgever: Rijksacademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam, Marijn van Kreij
Grafisch ontwerper: Adriaan Mellegers, m.m.v. Marijn van Kreij
Drukker: Veenman Drukkers, Rotterdam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 209 x 275 x 6
Omvang: 104 p.
Oplage: 500
Prijs: € 18
ISBN: 978 90 78681 05 2
Lettertype en foundry: Helvetica Neue
Bindwijze: geniet in omslag met flappen
Materiaal: 80 g. Royal Print gesatineerd, 80 g. Reviva Offset, wit, 80 g. Colorado, lichtblauw, turksrood, kanariegeel, 80 g. Fastprint Style (binnenwerk), 250 g. Butterfly, zwart (omslag)