De fotograaf Martien Coppens heeft meer dan zestig fotoboeken gemaakt. De lay-out daarvan verzorgde hij bij voorkeur zelf. Daarnaast heeft hij zich altijd verdiept in het fenomeen fotoboek, zich uitgesproken over vorm en inhoud van fotoboeken en zich beziggehouden met drukprocessen.
Eigenlijk is Bezielde beelden geen fotoboek. Het is een biografie van een Nederlandse fotograaf waarover veel te vertellen valt. Hoewel in het boek honderden foto’s zijn opgenomen, worden deze niet in vol ornaat getoond. Slechts hier en daar is er een kort beeldessay of een aflopende foto.
Er is een mooi evenwicht gevonden tussen tekst en beeld. De tekst is noodgedwongen klein en op de genoemde uitzonderingen na is het beeld opgenomen als steunillustratie. Nog meer ruimte wordt gewonnen door de bijschriften in kopregels te plaatsen. De grote, dwarsgeplaatste citaten in de marge lijken daarentegen overbodig en werken enigszins geforceerd, alsof pas later is bedacht dat die ook nog opgenomen moesten worden.
Het grijs van de omslag komt terug in het binnenwerk. Hoewel Bezielde beelden geen traditioneel fotoboek is, zijn al die kleine foto’s compromisloos in duotone weergegeven. Terwijl de wijze waarop vet en mager zijn gebruikt, suggereert dat ook de tekst in twee kleuren is gedrukt.