Deze monografie, verschenen ter gelegenheid van de toekenning van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2008, toont een overzicht van het werk tussen 1987 en 2007 van beeldend kunstenaar Barbara Visser.
De betekenis van authenticiteit speelt een grote rol in Vissers werk. De ontwerper lost dat goed op door in dit boek met herhalingen en reproducties te werken. Er worden in totaal negentien op fotografie gebaseerde projecten getoond, waarbij de afbeeldingen op de linkerpagina’s telkens voorzien zijn van een grof raster. De rechterpagina’s zijn op glanzend papier gedrukt, met extra vernis en de linkerpagina’s op de matte achterzijde daarvan. Dit wordt zo consequent doorgevoerd dat daar waar een foto een hele spread beslaat, de linkerhelft van het beeld grof en mat is, en de rechter helft scherp en glimmend. De jury merkt op dat je zo’n links-rechtsverschil bijna nooit ziet. Meestal gaat het om achtereenvolgende spreads die qua oppervlak of bedrukking verschillend zijn. Hier zien we de afwisseling niet per spread maar per pagina. Dat vraagt extra vergaarwerk en garenloze verwerking.
Er zitten meer slimme dingen in het boek: de tussentitels staan steeds links, de chronologie verloopt achterwaarts. De typografie is standvastig en prettig stevig.
Het beeld op het omslag, Breaking down the exhibition, sluit mooi aan bij de teruglopende chronologie. Overigens heeft het boek niet één maar twee omslagen. Zodra je het ‘buitenste’ omslag openslaat, is er nóg een omslag, op even stevig papier. Dit toont het tentoonstellingsbeeld vóórdat het afgebroken werd. De meeste kunstenaars zouden een zo compleet en representatief mogelijk overzicht van hun werk willen, maar het goede van dit boek is dat het zélf een werk is geworden en, zoals de titel al meldt, niet compleet wil zijn.