Soms geprezen, vaak bekritiseerd, maar altijd onderwerp van debat. We hebben het over de zogenaamde Vinexwijken, vernoemd naar de Vierde Nota over de Ruimtelijke Ordening Extra van het ministerie van VROM. Met in totaal honderdduizenden woningen werden en worden overal in het land deze Vinexwijken gebouwd. Tweeënvijftig van deze wijken worden in de Vinex Atlas tot in detail beschreven met behulp van historische luchtfoto’s, plattegronden, gegevens over de locatie en recente foto’s van het straatbeeld. Voorin staat een uitgebreide inleiding over de ontstaansgeschiedenis en de uitvoering van het Vinexprogramma. Zo vormt deze atlas een compleet naslagwerk over deze ruimtelijke opgave in Nederland.
Hoewel het onderwerp makkelijk aanleiding zou kunnen geven tot een programmatische aanpak, is het ontwerp redelijk waardevrij en objectief te noemen. De grote hoeveelheid informatie is zo neutraal en precies in vorm gegoten dat een goede beschouwer uitstekend zijn eigen conclusies kan trekken.
De gebruikte letter is niet voor niets de Neutral van Kai Bernau en de gebruikte kleuren zijn alle pms-kleuren die ieder hun eigen betekenis hebben en daarmee een goede wegwijzer zijn door het boek heen. Al eerder, in de Limes Atlas en de Metropolitan World Atlas heeft de ontwerper Joost Grootens zich bewezen met de presentatie van unieke cartografie. Ook de beeldredactie is sterk: uitbreidingsplannen worden telkens geplaatst tegenover of na luchtfoto’s van het oorspronkelijke gebied en op deze manier krijg je een goede indruk van de visie van onze planologen. Meer dan negenhonderd uur teken- en ontwerpwerk levert een vlijmscherp beeld op van de voortschrijdende urbanisatie in Nederland.
Gouden medaille, Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2009