Marco van Duyvendijk, J. Slauerhoff – Het lente-eiland

Book coverMarco van Duyvendijk, J. Slauerhoff – Het lente-eiland
Book coverMarco van Duyvendijk, J. Slauerhoff – Het lente-eiland
Book coverMarco van Duyvendijk, J. Slauerhoff – Het lente-eiland
Book coverMarco van Duyvendijk, J. Slauerhoff – Het lente-eiland

De fotoserie die Marco van Duyvendijk in april 2008 maakte op het Chinese eiland Gulangyu is geïnspireerd op het verhaal Het Lente-eiland van J. Slauerhoff uit 1930. Slauerhoff kwam werkend als scheepsarts op de Java-China-Japanlijn regelmatig op Gulangyu, toen Amoy geheten. Ook werkte hij tijdelijk in het ziekenhuis op het eiland. Het Lente-eiland is te beschouwen als zijn prozadebuut. ‘Met zijn verhaal zette Slauerhoff de werkelijkheid naar zijn hand om tot een uiterst precieze beschrijving van de atmosfeer op Gulangyu en zijn eigen gemoedstoestand te komen,’ meldt Van Duyvendijk in zijn inleiding.

Dit is bijna letterlijk in zijn boek terug te vinden. Van Duyvendijks werk is van zo’n indringende poëtische en visuele schoonheid dat je je geen betere kunt wensen om het werk van Slauerhoff grijpbaar en begrijpelijk te maken. De prachtige fotografie volgt het gedicht waarmee het verhaal afsluit, nauwgezet. De typografie is in combinatie met de Chinese karakters, de ruime interlinie en dito witmarges bijna zinnelijk te noemen. Het handzame formaat en de keuze voor een harde band met linnen rug dragen samen met een keuze voor het juiste gramsgewicht papier bij aan een optimale tactiele ervaring.

Je kunt niet anders concluderen dan dat ontwerper Rick Vermeulen er in geslaagd is om alle componenten op rake wijze bij elkaar te brengen. Een kostbaar kleinood is het resultaat, een boek om als een geschenk uit de hemel te koesteren. Voor kenners wellicht ten overvloede, maar voor een nieuwe generatie die nog onbekend is met het werk van Slauerhoff, ligt hier een onweerstaanbare uitnodiging zijn werk beter te leren kennen.

Jaar: 2008
Taal: Nederlands, Chinees, vertaald door Cheng Shaogang, Chen Guangyu
Uitgever: Marco van Duyvendijk, Utrecht
Grafisch ontwerper: Via Vermeulen (Rick Vermeulen)
Drukker: die Keure, Brugge (B)
Binder: Brepols, Turnhout (B)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 175 x 247 x 12
Omvang: 64 p.
Oplage: 2.500
Prijs: € 20
ISBN: 978 90 813385 1 6
Lettertype en foundry: Bodoni Old Face, Kai
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 150 g. Arctic Volume (binnenwerk), 170 g. Butterfly (schutbladen), Maine Silk, Brillianta (band)