Willeke van Tijn, Gerbrand Volger. Back to the USSR

Book coverWilleke van Tijn, Gerbrand Volger. Back to the USSR
Book coverWilleke van Tijn, Gerbrand Volger. Back to the USSR
Book coverWilleke van Tijn, Gerbrand Volger. Back to the USSR
Book coverWilleke van Tijn, Gerbrand Volger. Back to the USSR

Het bruine omslag met Russische tekst doet in eerste instantie vermoeden dat het hier gaat om een verhandeling uit de archieven van de communistische partij van ver voor de glasnost. Op zich geen gekke associatie, want het gaat in dit boek immers om een kunstproject met als thema Rusland ten tijde van het communistische regime en daarna. Back to the USSR is ingenieus vormgegeven met tal van subtiele visuele verwijzingen naar deze periode. Het boek heeft iets van een matroesjka, het beschilderde houten poppetje dat enkele malen opnieuw een kleinere versie ervan bevat. In het boek zijn dit de kleinere katernen in twee verschillende formaten. Het kleinste wordt gebruikt voor de Engelse en Russische vertaling, het een na grootste toont afbeeldingen van het werk van Gerbrand Volger en Willeke van Tijn, met uitvergrotingen, en het grootste formaat toont werk en werkomgeving, het atelier. Door het boek heen verschijnen regelmatig zwarte rechthoeken met de verhoudingen van de opgenomen werken. Omdat ze ook een knipoog naar het constructivisme zijn, geven ze het boek een mooie conceptuele gelaagdheid.

Naast de Times Cyrillic voor het omslag en de T-Star Mono Round voor de bijschriften en Engelse vertaling wordt het typografische beeld vooral bepaald door de Futura van Paul Renner. Een uitstekende keus die het boek een hedendaagse uitstraling geeft en heel symbolisch heden en verleden met elkaar verbindt.

De binder tenslotte verdient alle lof voor de manier waarop hij de verschillende papiersoorten en -formaten genaaid heeft tot een prachtig plat boekblok met open rug.

Jaar: 2008
Taal: Nederlands, Engels, Russisch
Uitgever: Willeke van Tijn, Gerbrand Volger
Grafisch ontwerper: Silodesign (Britt Möricke, Serge Scheepers)
Lithograaf: Silodesign, Den Haag, Ivo van der Bent, Amsterdam
Drukker: Veenman Drukkers, Rotterdam
Binder: Epping Boekbinders, Woerden
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 195 x 255 x 13
Omvang: 152 p.
Oplage: 500
Prijs: € 15
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Futura Max, T-Star Mono Round, Times Cyrillic
Bindwijze: genaaide katernen
Materiaal: 80 g., 130 g., 240 g. Munken Polar, 135 g. Hello Gloss