Wim van Krimpen

Book coverWim van Krimpen
Book coverWim van Krimpen
Book coverWim van Krimpen
Book coverWim van Krimpen

Bij zijn afscheid als directeur van de Haagse gemeentemusea werd Wim van Krimpen verrast met een afscheidscadeau in boekvorm. Het is een door Irma Boom met hart en ziel én hoofd ontworpen doosje van Pandora. De schaduwjury ging en bloc voor de bijl.

Een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd beeld van Daan van Golden is als zeefdruk aangebracht op voorplat, rug en de drie sneden. Het is het sterke rapport van het beeld op de sneden met dat op de band dat het boek tot een doosje maakt.

Binnenin wordt de periode-Van Krimpen gepresenteerd in een slordige 4.000 beelden. De ontwerpster heeft ze per overheersende kleur in secties ondergebracht. Wit, zwart, blauw, rood, groen, paars, bruin en voor de beelden zonder overheersende kleur een restrubriek ‘multi’, dat maakt acht rubrieken, één voor elk jaar van Van Krimpens directoraat.

Binnen de secties treffen we alles door elkaar aan: exposities en aankopen, in alle verschillende disciplines en technieken waarmee de Haagse gemeentemusea zich bezighouden. Toch voorkomt de gekozen wijze van sorteren dat het een allegaartje wordt.

Als verbindend element zet de ontwerpster paginavullende kleurvlakken in met de naam van een kunstenaar eronder. Ze zijn een uitvloeisel van het kleuronderzoek dat zij enkele jaren geleden in een uitgave van Grafisch Nederland presenteerde. De allereerste van deze pagina’s is blanco met het onderschrift ‘Van Krimpen’, gevolgd door een wit vlak met ‘Mondriaan’ en een zwart vlak met ‘Fieret’. De allerlaatste is dan weer zwart met eronder ‘Wim’. Wat van buiten een prachtig object is, is van binnen een wel doordacht en persoonlijk afscheidscadeau.

Jaar: 2008
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Doede Hardeman, Wim van Sinderen, Suzanne Swarts
Uitgever: Haags Gemeentemuseum, GEM museum voor actuele kunst, Fotomuseum Den Haag, Escher in het Paleis, Gemak, Den Haag
Grafisch ontwerper: Irma Boom
Lithograaf: Slinger, Alkmaar
Drukker: Slinger, Alkmaar, Kerdel Zeefdruk, Zwijndrecht
Binder: Jansenbinders, Leiden
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 156 x 200 x 45
Omvang: 400 p.
Oplage: 350
Prijs: € niet in de handel
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Akzidenz Grotesk
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 150 g. Munken Polar wit 1,3 (binnenwerk), 150 g. Munken Polar wit 1,3 (schutbladen), 150 g. Munken Polar wit 1,3 (band)