Eating the image. Mary Alacoque Waters. Schilderijen

Book coverEating the image. Mary Alacoque Waters. Schilderijen
Book coverEating the image. Mary Alacoque Waters. Schilderijen
Book coverEating the image. Mary Alacoque Waters. Schilderijen
Book coverEating the image. Mary Alacoque Waters. Schilderijen

Mary Alacoque Waters schildert portretten en stillevens. Ze doet dat met olieverf op linnen, in de trant van de 17de-eeuwse meesters. Toch is haar kunst allesbehalve een herhalingsoefening. Eerder levert ze een overtuigend bewijs dat goede kunst onherhaalbaar is. Haar blik is niet de blik van Johannes Vermeer, haar modellen kijken anders, bewegen zich anders dan het meisje met de parel. Eén ding is hetzelfde gebleven: wat in beeld wordt gebracht, zijn mooie, succesvolle mensen en de voorwerpen waarmee ze zich bij voorkeur omringen. In één woord: lifestyle.

Lifestyle is het vertrekpunt van deze galeriecatalogus met Waters’ werk. Dat werk treffen we alleen op de schoondrukzijden, rustig in het wit geplaatst met verticale bijschriften. De weerdrukken zijn volgezet met pagina’s uit 21ste-eeuwse lifestyle-glossy’s. Echt of namaak, het doet er weinig toe – wie de moeite neemt het colofon te raadplegen, leest dat ze echt zijn. Op het oog is het lastig vast te stellen omdat de drukvellen zodanig verwerkt zijn dat de weerdruk-spreads aan de staartzijde niet zijn opengesneden. Het werk van Waters komt dus frontaal tot ons in royale spreads, terwijl we ons bij de achterkanten met zijdelings gluren moeten behelpen. Zo wordt voorkomen dat deze redactionele vondst ontaardt in een melige gelijkstelling van kunst en reclame.

De rest is navenant afgewerkt. Gemeen glossy papier. Formaat en omslag zijn als van een tijdschrift. De toelichtende teksten zijn meegenomen op twee katerns op kleiner formaat en op gekleurd papier. Het levert een kunstcatalogus op die de kunst niet alleen presenteert maar er een extra laag aan toevoegt.

Jaar: 2008
Taal: Nederlands, Engels
Uitgever: Pels & Kemper, Den Bosch
Grafisch ontwerper: Cobbenhagen & Hendriksen
Lithograaf: Markus CTP, Amsterdam
Drukker: Pantheon Drukkers, Velsen-Noord
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 225 x 300 x 6
Omvang: 4 + 80 + 16 p.
Oplage: 750
Prijs: € 29,50
ISBN: 978 90 79372 03 4
Lettertype en foundry: Luther
Bindwijze: garenloos gebrocheerd
Materiaal: 115 g. GardaGloss Art, 80 g. Multicolours, ametistlila (binnenwerk), 300 g. Job Parilux gesatineerd (omslag)