Han Bennink. Cover art for ICP and other labels

Book coverHan Bennink. Cover art for ICP and other labels
Book coverHan Bennink. Cover art for ICP and other labels
Book coverHan Bennink. Cover art for ICP and other labels
Book coverHan Bennink. Cover art for ICP and other labels

Han Bennink. Cover art was voor de grafisch vormgever blijkbaar een uitdagende titel. Door de drukvormen van het binnenwerk opnieuw te gebruiken is hij er in geslaagd om – met toevoeging van een extra drukgang in zwart en via een ingewikkeld druk-, snij- en selectieschema – 750 boeken te maken met elk een uniek omslag. De ene helft van de oplage heeft positief zwart beeld op de voorzijde van de band en diapositief zwart op de achterzijde. Bij de andere helft is het andersom. De jury kreeg van beide één exemplaar onder ogen. En die waren overtuigend genoeg.

De publicatie geeft een overzicht van alle omslagontwerpen die Han Bennink tussen 1967 en 2008 maakte voor verschillende platenlabels, voornamelijk op het terrein van de jazzmuziek. De dunne platten en de katernen van acht pagina’s geven het boek een zekere fijnheid. Het formaat is slechts 12 bij 17  centimeter en ook de omvang is met 64 pagina’s bescheiden. Toch biedt het boekje voldoende ruimte om de spetterende omslagen in al hun schoonheid te laten zien. Er is zelfs nog ruimte gevonden voor tekst in twee talen.

Er valt veel te ontdekken en het wordt al snel duidelijk waarom de ontwerpen van Bennink het verdienen beschreven en gepubliceerd te worden. Ook de typografie op de hoezen blijkt een feest voor het oog. Het is bijzonder te waarderen dat vormgever Piet Gerards zich hierdoor niet van de wijs heeft
laten brengen, maar zijn eigen plan heeft getrokken. Het resultaat is een eigentijdse presentatie van een bijzondere collectie die op haar beurt een tijdsbeeld geeft.

Jaar: 2008
Taal: Nederlands, Engels
Uitgever: Huis Clos, Rimburg
Grafisch ontwerper: Piet Gerards Ontwerpers
Drukker: Lenoirschuring, Amstelveen
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 122 x 173 x 8
Omvang: 64 p.
Oplage: 750
Prijs: € 15
ISBN: 978 90 79020 02 7
Lettertype en foundry: Baskerville
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 130 g. Arctic Volume (binnenwerk), 140 g. Sirio Color, Nero (schutbladen), 120 g. Propoff, voorzien van blindstempels (band)