Wijnanda Deroo – Rijks museum

Book coverWijnanda Deroo – Rijks museum
Book coverWijnanda Deroo – Rijks museum
Book coverWijnanda Deroo – Rijks museum
Book coverWijnanda Deroo – Rijks museum

Over een periode van tien jaar volgde fotograaf Wijnanda Deroo de voortgang van de renovatie van het Rijksmuseum. Haar foto’s zijn in het boek Rijks museum bijeengebracht.

 

Wie de chronologie wil volgen kan terecht op spreads met thumbnails die door het boek heen zijn uitgezet. Steeds worden ze gevolgd door een uitklapper met daarop een foto genomen in januari 2013, toen de inrichting van de museumruimtes in volle gang was. Daartussen zien we chronologisch kriskras Deroo’s foto’s, een per pagina, allemaal liggend, identiek geplaatst, door de ontwerper gearrangeerd op kleur, volume en licht. Eersteklas reproductie en druk op wit mat papier.

 

Bijzonder is de afwerking. Vóór het vouwen zijn de drukvellen aan de sneekant van de pagina’s op maat gesneden. Toen het boekblok schoongesneden moest worden, is de frontsnede ongemoeid gelaten. Zo werden kop en staart strak, terwijl de frontsnede een contrasterende levendigheid vertoont.

De band – mooie dunne platten! – steekt minimaal over. Voorop alleen de titel, dat wil zeggen zoveel van de titel als nodig is om geen misverstand te laten bestaan over de inhoud. Stuk voor stuk zijn het ingrepen die van beheerste eigenzinnigheid getuigen. Ze wijzen de plechtige borstklopperij die bij de heropening van nationale schatkamers altijd op de loer ligt, de deur.

Jaar: 2013
Taal: Nederlands, Engels
Uitgever: Rijksmuseum, Amsterdam, nai010 publishers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Irma Boom (concept), Sanne van de Goor
Lithograaf: Lecturis, Eindhoven (Gerrie van Beek)
Drukker: Lecturis, Eindhoven
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 233 x 290 x 23
Omvang: 226 p.
Oplage: 4.000
Prijs: € 29,50
ISBN: 978 94 6208 071 3
Lettertype en foundry: Rijksmuseum (ontwikkeld door Irma Boom i.s.m. Bold Monday/Paul van der Laan)
Bindwijze: genaaid gebonden, sneekant niet schoongesneden maar per katern "˜gesnoeid'
Materiaal: 150 g. Munken Polar (binnenwerk), 170 g. Butterfly, zwart (schutbladen), 120 g. Wibalin Natural 570 Black, geplakt om 1 mm grijsbord (band)