Anne Geene & Arjan de Nooy – Dodonaei

Book coverAnne Geene & Arjan de Nooy – Dodonaei
Book coverAnne Geene & Arjan de Nooy – Dodonaei
Book coverAnne Geene & Arjan de Nooy – Dodonaei
Book coverAnne Geene & Arjan de Nooy – Dodonaei

Wederom zijn de fotografen Geene en De Nooy op hun volstrekt eigen wijze aan het ‘herclassificeren’ geslagen. Dit keer herordenen ze – als ode aan de botanicus Rembert Dodoens (16de eeuw) – de door Linnaeus naar hem vernoemde plantenfamilie Dodonaea.

Met fotografische collages worden deze planten opnieuw, illustratief, geënt. Inhoudelijk is deze vreemde manier van ordenen razend interessant, al zul je tevergeefs zoeken naar een wetenschappelijke onderbouwing. Het inzetten van risografie als drukvorm is een bewuste keuze: het resultaat is niet vlijmscherp. Het maakt dat dit sympathieke boekje met je verwachtingen speelt en je nog bewuster naar dit alternatieve herbarium laat kijken. De goed gekozen sterk ongestreken en getinte papiersoorten versterken de organische, plantaardige sfeer.

 

In eigen beheer uitgebracht, in een oplage van 100, was Dodonaei in geen boekwinkel te verkrijgen. En nu al helemaal niet meer.

Jaar: 2013
Taal: Engels
Uitgever: Anne Geene & Arjan de Nooy, Den Haag
Grafisch ontwerper: Jeremy Jansen, Amsterdam
Lithograaf: Jeremy Jansen, Amsterdam
Drukkerij: Jeremy Jansen, Amsterdam (op een RISO RZ 970 printer)
Binderij: Hennink, Amsterdam
Formaat: 180 x 260 x 6
Aantal pagina’s: 72 p.
Oplage: 100
Prijs: € 30
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Larish Alte, Larish Neue (RP Digital Type Foundry)
Bindwijze: garenloos gebrocheerd
Materiaal: 100 g. Muskat Brown (Igepa), 90 g. EOS 2.0 (Igepa), 60 g. IBO One (Igepa) (binnenwerk), 290 g. Muskat Brown (Igepa) (omslag)