Jean Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft

Book coverJean Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft
Book coverJean Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft
Book coverJean Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft
Book coverJean Paul Schutten – Het raadsel van alles wat leeft

Het raadsel van alles wat leeft gaat over niets minder dan alles wat er op de oerknal gevolgd is. Het is geschreven voor nieuwsgierige kinderen en wel zo levendig dat ook volwassenen het niet gauw opzij zullen leggen. De jury roemde de systematische aanpak van het geheel en vooral de sterke wederzijdse betrokkenheid van de tekst van Jan Paul Schutten en de beelden van Floor Rieder. Die beelden zijn met goede zin beletterd en dragen zo hun eigen bijschriften met zich mee.

 

Alle hoofdstukkoppen en tussenkoppen zijn in de vragende vorm, een mooie manier om aan de benijdenswaardige nieuwsgierigheid van kinderen te appelleren. Steeds vormen vragen, antwoorden en beelden met elkaar een spread, bijna als in een graphic novel. Tekst loopt niet door na het omslaan van de bladzijde, het verhaal natuurlijk wel.

Een van de juryleden bleef kritisch gestemd over de typografie. ‘Geschiedenis van letter en boek worden niet meer onderwezen, en dat vind je hier terug in een onmogelijke combinatie van lettertypes.’ Hij doelde vooral op de magere schreefloze die in de kopkapitalen gebruikt is. Niet alle juryleden stoorden zich hieraan. Wel was iedereen van mening dat de regellengte in de tekst op de linker pagina’s veel te groot is. Desondanks wilde de jury dit bijzonder uitgevoerde boek niet bij de selectie missen.

Jaar: 2013
Taal: Nederlands
Uitgever: Gottmer, Haarlem
Grafisch ontwerper: Tobias David, illustraties: Floor Rieder
Lithograaf: Grafimedia, Amsterdam
Drukker: Proost, Turnhout (B) (binnenwerk gedrukt in zwart en 5 pms-kleuren, band gezeefdrukt in wit, zwart en pms goud en voorzien van rugstempel)
Binder: Proost, Turnhout (B)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 203 x 263 x 21
Omvang: 160 p.
Oplage: 30.500 (eerste druk 5.000)
Prijs: € 19,95
ISBN: 978 90 257 5346 7
Lettertype en foundry: Gotham (Hoefler & Frere-Jones), FF Quadraat
Bindwijze: genaaid gebonden, boekblok goud op snee, kapitaalbandje rood/goudgeel nr. 12
Materiaal: 150 g. Bioset (binnenwerk en schutbladen), 140 g. Muskat New Brown, Brillianta, zwart (band)