Irma Boom. The architecture of the book (gewone en XXL-editie)

Book coverIrma Boom. The architecture of the book (gewone en XXL-editie)
Book coverIrma Boom. The architecture of the book (gewone en XXL-editie)
Book coverIrma Boom. The architecture of the book (gewone en XXL-editie)
Book coverIrma Boom. The architecture of the book (gewone en XXL-editie)

Het mini-boekje uit 2010 over het werk van Irma Boom werd na drie jaar herdrukt. Het formaat is ietsjes vergroot, er zijn 100 pagina’s bijgekomen, de lithografie is goeddeels overgedaan en de navigatie is veranderd – reden voor de wedstrijdleiding om deze nieuwe editie tot de jurering toe te laten. Intussen kreeg de mini- gezelschap van een deluxe maxi-editie op 8 maal de breedte, 64 maal de oppervlakte en 128 maal het volume van de mini-.

 

Deze getallen worden hier vermeld bij wijze van hommage aan Irma Boom, voor wie proportionering zo ongeveer de voornaamste preoccupatie vormt. Juist het voorhanden zijn van twee edities op extreem formaat bracht de jury ertoe ze beide uit te verkiezen. Het kleintje verduidelijkt de relatie tussen boek en postzegel, de megagrote die tussen boek en poster. Samen bieden ze volop stof tot nadenken over het boek en zijn proporties. Size matters.

 

 

In het miniboekje blijft de tekst gemakkelijk leesbaar en houden de beelden hun kracht. In de maxi-editie worden ook de tekstpagina’s posters; dat kon niet ieder jurylid pruimen.

 

Maar over de technische uitvoering van groot én klein was er unaniem lof. Zoals het bindwerk, ‘ge-wel-dig’, de schaduwen achter de beelden en de uitsparing onderin het doosje voor de mini-editie, waardoor je het boekje met één duim uit de omringende kreukelzones tevoorschijn drukt.

Jaar: 2013
Taal: Engels
Uitgever: Lecturis, Eindhoven
Grafisch ontwerper: Irma Boom
Lithograaf: Lecturis, Eindhoven
Drukker: Lecturis, Eindhoven
Binder: Patist, Den Dolder / Handboekbinderij Geertsen, Nijmegen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 43 x 55 x 28 / 345 x 450 x 58
Omvang: 800 p.
Oplage: 5.500 / 150
Prijs: € 27,50 / 1.095,-
ISBN: 978 94 6226 035 1 / 978 94 6226 041 2
Lettertype en foundry: Neuzeit Grotesk, Linotype Plantin
Bindwijze: genaaid gebrocheerd, XXL-editie verpakt in grijs-kartonnen PYXIS-doos van Schrijen Boekbinders & Boekrestaurateurs
Materiaal: 60 g. Elementa Opaque Classic / 120 g. Munken Polar (binnenwerk), Skivertex Vicuana SXV5201, voor de XXL-editie gecacheerd op 300 g. Malmero Vermillion (omslag), 120 g. Wibalin Natural 501 Cotton White / 120 g. Wibalin Natural 500 White (stofomslag)