Henk Wildschut – Voedsel

Book coverHenk Wildschut – Voedsel
Book coverHenk Wildschut – Voedsel
Book coverHenk Wildschut – Voedsel
Book coverHenk Wildschut – Voedsel

Een opdracht van het Rijksmuseum verschafte fotograaf Henk Wildschut twee jaar de tijd om de voedselproductie in Nederland in beeld te brengen. Elke pagina van zijn boek Voedsel herinnert je eraan dat intensieve voedselproductie vooral preventieve geneeskunde is. Dat komt in de eerste plaats door de verteltrant.

 

In het hoofdgedeelte zijn de beelden ruim in steriel wit gezet en procesmatig gegroepeerd, met de producten kriskras door elkaar. Van kuikens naar plantjes naar fokstieren naar kleedruimtes naar visfilets. Tegen het eind zijn er twee katernen op mintgroen papier waar de productiebedrijven een naam en een gezicht krijgen en de beelden op klein formaat herhaald worden, nu met bijschriften.

Stevige navigatie verbindt beide gedeelten. Wie de tijd neemt voor het boek ervaart de functionaliteit van die navigatie. Bovendien is ze sfeerbepalend – alsof we door een protocol bladeren. Af en toe komen portretten van medewerkers op dunner papier voorbij, bij wijze van pauze in de alomtegenwoordige afstandelijkheid.

 

Dat het boek de jury niet stormenderhand veroverde kan te maken hebben met de geringe aaibaarheid van het onderwerp. Maar al pratende groeide de waardering. ‘Het laat zien wat wij niet willen weten.’

Jaar: 2013
Taal: Nederlands / Engels
Uitgever: post editions, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Robin Uleman, met speciale dank aan Sandra Rabenou
Lithograaf: Colour & Books, Apeldoorn
Drukker: NPN drukkers, Breda (indexpagina's bedrukt in zwart en twee pms-kleuren, de lichtgroene pms-kleur voor de geelheid van het papier gecorrigeerd door inktleverancier Tetterode)
Binder: Abbringh, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 244 x 284 x 14
Omvang: 144 p.
Oplage: 1.500 (totaal voor beide edities)
Prijs: € 35
ISBN: 978 94 6083 072 3 (N) / 978 94 6083 074 7 (E)
Lettertype en foundry: Neue Haas Grotesk Bold (The Font Bureau), Akkurat Mono (Lineto)
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 135 g. Novatech Ultimatt, 60 g. Elementa Opaque, wit (binnenwerk), 140 g. Munken Polar (schutbladen), 120 g. Efalin High White (band), 120 g. Gustav Wasa, wit (stofomslag)