Een jaar lang bereisde Kadir van Lohuizen het Amerikaanse continent, van Vuurland tot Alaska. Hij bracht vooral de migratie in beeld, die hij als het grondmotief van de Amerika’s ziet. Zijn boek Vía PanAm is een state of the art reisverslag. De jury had er weinig discussie voor nodig.
Het boek is bomvol en uitgebalanceerd tegelijk. De tweetaligheid is met kleur opgelost, paars voor Engels en bruin voor Spaans. ‘Soms is zulk kleurverschil alleen maar storend, hier helemaal niet.’
Alle beelden zijn paginavullend, met dien verstande dat er vier paginaformaten zijn. Op liggende halve blaadjes staan anekdotische foto’s en interieurs. Staande smallere blaadjes tonen portretreeksjes. Er zijn spreads voor drama en esthetiek. En er zijn uitklappers voor breedhoekfoto’s. Achterop die uitklappers is steeds statistische informatie ondergebracht, met slim gebruik van hetzelfde paars en bruin.
De spreadbeelden zitten vaak niet in het hart van een katern, zodat je andere bladzijden naar je toe moet halen om er goed zicht op te krijgen. Deze klinkklare oplossing helpt je om verbindingen te leggen tussen de mensen en hun omgeving. Wat alle foto’s gemeenschappelijk hebben is een verticale witstrook voor het bijschrift. De jury vond dat die strook de beelden nog beter tot hun recht liet komen.