Eddy van Wessel – The edge of civilization

Book coverEddy van Wessel – The edge of civilization
Book coverEddy van Wessel – The edge of civilization
Book coverEddy van Wessel – The edge of civilization
Book coverEddy van Wessel – The edge of civilization

De bezigheid van Eddy van Wessel is in één woord te vatten: conflictfotograaf. Hij zet zijn leven op het spel om in Tsjetsjenië, Syrië, Irak of andere crisisgebieden de treurigstemmende gebeurtenissen vast te leggen. Omdat hij altijd op zoek blijft naar trots en overlevingsdrang, stoten ook zijn gruwelijkste beelden niet af maar houden je bij de gebeurtenissen betrokken.

 

Foto’s uit een periode van achttien jaar bracht hij bijeen in The edge of civilization, dat hij in eigen beheer in drie taaledities uitbracht. De teksten staan in een schrijfmachineletter op dunne vellen die hier en daar ingestoken zijn. De beelden zijn meest spread-breed en staan op licht-crème en mat papier. Een losse boekrug maakt dat het boek goed openligt, katernen van slechts 8 pagina’s maken dat de brede beelden in het hart scherp aansluiten. Layar-links verwijzen naar aanvullende informatie. 

Het meest indrukwekkend – naast de beelden zelf – is de overweldigende zwarting in het hele boek. ‘Bijna als diepdruk.’ ‘Densiteit boven de 200, als je het mij vraagt.’ ‘Stochastisch raster, dan kun je heel veel inkt geven zonder dat het dichtloopt.’ Tja, gespreksflarden uit de comfort zone van de jury. Vergeet niet dat ook de keuzes die van dit ongemakkelijke materiaal zo’n sterk boek hebben gemaakt, in diezelfde comfort zone zijn gemaakt.

Jaar: 2013
Taal: Nederlands / Engels / Spaans
Uitgever: edgeofcivilization.com, Huizen
Grafisch ontwerper: Bert de Jong (ontwerp), Heijdens Karwei (beeldredactie), robstolk, Amsterdam (opmaak)
Lithograaf: robstolk, Amsterdam
Drukker: robstolk, Amsterdam
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 200 x 260 x 22
Omvang: 192 p.
Oplage: 1.000 (N) / 500 (E) / 100 (Sp)
Prijs: € 44,50
ISBN: 978 90 821589 0 8
Lettertype en foundry: Gothic
Bindwijze: genaaid Otabind
Materiaal: 120 g. EOS 2.0, gedrukt in 2 x hr-uv zwart en mat vernis, 60 g. Elementa Opaque (binnenwerk), 320 g. Bagasse (omslag)