MVRDV buildings

Book coverMVRDV buildings
Book coverMVRDV buildings
Book coverMVRDV buildings
Book coverMVRDV buildings

Architectenbureau MVRDV zag in twintig jaar 37 projecten tot uitvoering komen. Ze passeren de revue in een journalistieke en toegankelijke monografie die de gebruikssporen en het patina op de gebouwen niet schuwt. Elk project komt tot ons via een kop met meestal een citaat, een feitelijke subkop, een tekst, een verzameling foto’s, soms een kort citaat van een gebruiker en tot slot een spread met tekeningen. De tekeningen zijn door uitgekiend kleurgebruik verlevendigd.

 

De beeldreeksen nemen bewust afstand van de traditionele architectuurfotografie en schurken aan tegen funda.nl en booking.com. Foto’s gemaakt door bewoners en gebruikers worden afgewisseld met beelden van Google, zelfs is er een reeksje van de bewakingscamera’s in een portiersloge. Foto’s van de bouw zijn consequent in zwart-wit weergegeven.

Het nawerk beslaat slechts 8 pagina’s maar bulkt van de informatie. Het boek is gedrukt op ongestreken papier – ongestreken architectuur, dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar.

 

Eén jurylid kreeg geen voet aan de grond met zijn voorkeur voor less is more waar het om de beeldkeuze gaat. De anderen zagen logica en subtiliteit in de veelheid. ‘Een sterke hand van vormgeving.’

Jaar: 2013
Taal: Engels
Eindredacteur: Ilka en Andreas Ruby (Textbild)
Uitgever: nai010 publishers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Studio Joost Grootens (Joost Grootens met Tine van Wel, Hanae Shimizu, Sille Dalsgaard Petersen, Dimitri Jeannottat, Boris Meister, Slávka Pauliková)
Lithograaf: Marc Gijzen beeldbewerking & digitale lithografie, Leidschendam
Drukker: NPN drukkers, Breda
Binder: Abbringh, Groningen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 245 x 303 x 34
Omvang: 400 p.
Oplage: 3.000
Prijs: € 65
ISBN: 978 94 6208 012 6
Lettertype en foundry: Linotype Univers 55 Roman, horizontaal verschaald
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 120 g. Freelife Cento (binnenwerk), 140 g. Freelife Cento (schutbladen), 120 g. Wibalin Natural 501 Cotton White (band, bedrukt in offset en zeefdruk in transparant zwart)