Sideways. Reflections on changing contexts in art

Book coverSideways. Reflections on changing contexts in art
Book coverSideways. Reflections on changing contexts in art
Book coverSideways. Reflections on changing contexts in art
Book coverSideways. Reflections on changing contexts in art

Atousa Bandeh Ghiasabadi is een tekenaar en videomaker afkomstig uit Shiraz, Iran. Aangekomen in Nederland voelde zij zich steeds meer ingesnoerd door het verwachtingspatroon van haar nieuwe omgeving, een patroon dat het beste als oriëntalistisch omschreven kan worden. Dat bracht haar in 2006 tot het project Sideways, mogelijk gemaakt door het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. In Sideways onderzocht Ghiasabadi de rol van de context bij de productie en receptie van kunst. Ze betrok er vijf andere kunstenaars bij, van verschillende discipline en herkomst.

Nu is er Sideways, het boek. Dat bevat professionele informatie die een stevige dosis concentratie vergt. Wie bereid is die op te brengen, wordt optimaal bediend.

Elke bijdrage is anders behandeld, maar steeds invoelend en aandachtig. In het ene beeldessay worden de grote formaten opgezocht, in het andere kleine plaatjes bij tekst. Twee langere essays komen in schreefletter op getint papier. Een tweede tekstlaag zit in een extra katern dat binnen in de voorflap is meegesingerd.

De overall sfeer is die van kamerstukken en ander overheidsdrukwerk uit de gloriejaren van de overheid. Dat klinkt saai maar het is een compliment. Ook het omslag heeft die sfeer van wervende helderheid.

Jaar: 2010
Taal: Engels
Uitgever: Fonds BKVB, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Hans Gremmen
Lithograaf: Colour & Books, Apeldoorn
Drukker: Wilco, Amersfoort
Binder: Handboekbinderij Geertsen, Nijmegen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 220 x 285 x 15
Omvang: 180 p.
Oplage: 600
Prijs: € 25
ISBN: 978 90 76936 24 6
Lettertype en foundry: Univers, Sabon
Bindwijze: genaaid gebrocheerd
Materiaal: 150 g. Arctic Volume, 120 g. Bioset, 60 g. Milo (binnenwerk), 250 g. Scaldiplex (omslag)