Een wetenschappelijke biografie
onderbrengen in een boek, op zichzelf is dat een opdracht van de uit-ontwikkelde soort. Maar toch, als elk element feilloos gekalibreerd is, dan is het of je alles met nieuwe ogen ziet.
Bij de biografie van de vervaarlijke kunstverzamelaar Frits Lugt ging het om meer dan 150.000 woorden hoofdtekst, 1.300 voetnoten en 280 steunillustraties. Zo’n massa compact presenteren vergt een vaste regie. De noten verhuisden naar het nawerk; twee leeslinten maken het pendelen tussen hoofdtekst en noten gemakkelijk. In het hoofdgedeelte wordt de lezer het beste bediend door de beelden plus bijschriften zo dicht mogelijk bij de desbetreffende tekstpassage te plaatsen. Of het nu om een Rembrandt-ets of een kattebelletje gaat, alle beelden zijn lithografisch opgehelderd en staan stralend scherp op het dof-gladde papier. Uitgebalanceerde kopjes in kleinkapitaal zorgen voor ventilatie. Af en toe wordt op een spread apart aandacht besteed aan een van Lugts woonadressen.
Het enige waar de jury zich overheen moest zetten was het stofomslag. Om Lugt te introduceren werd daar een
foto-uitsnede al te sterk vergroot en van zwart naar bruin vertaald. De klaarheid die het gehele boek kenmerkt verkeert hier in haar tegendeel.
Los daarvan verdient de Fondation Custodia te Parijs, over wier grondlegger dit boek gaat, een compliment voor onbekrompen opdrachtgeverschap.