Frits Gierstberg – Quickscan NL#01

Book coverFrits Gierstberg – Quickscan NL#01
Book coverFrits Gierstberg – Quickscan NL#01
Book coverFrits Gierstberg – Quickscan NL#01
Book coverFrits Gierstberg – Quickscan NL#01

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam bracht in de expositie Quickscan NL#01 recente ontwikkelingen in de Nederlandse fotografie bijeen. De bijbehorende publicatie komt tot ons in de vorm van een tabloid. Formaat, papier en druk, alles ruikt naar krant.

Wat doet zo’n ding bij de Best Verzorgde Boeken? Het is een Best Verzorgd ding, merkte één van de juryleden op. Feit is dat de jury het snel eens was over de kwaliteiten van dit ding: hedendaags en smaakvol. ‘Je zou willen dat NRC Handelsblad er zo uitzag.’ Toch levert nadere beschouwing nader inzicht op.

Formeel is dit ding geen boek, maar materieel – of misschien beter: narratief – is het dat wel degelijk. Het bevat één tekst, van curator Frits Gierstberg, een verhaal met een begin, een middenstuk en een conclusie. In dat verhaal zijn de beelden gevoegd. De trukendoos waarmee kranten- en tijdschriftenmakers hun producten opsieren en waaruit ook boekenmakers maar al te graag putten, blijft hier gesloten. Binnen strakke ordening zorgen de beelden voor de levendigheid. Het levert een geprononceerd verhaal op en het is precies deze kwaliteit die de jury inpalmde.

Onderdeel van de expositie was ook een selectie recente fotoboeken. Dat onderdeel komt aan beurt op de hartpagina’s. Niet toevallig, want daar is een katern van de reeks Fw: ingelegd, waarin die boeken uitgebreider gepresenteerd worden. Een mooi geval van hechting. En dat zonder naaigaren of lijmkwast.

Jaar: 2010
Taal: Nederlands, Engels
Uitgever: Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Hans Gremmen
Drukker: Dijkman Offset, Diemen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 270 x 390 x 6
Omvang: 80 p.
Oplage: 2.500
Prijs: € 7,50
ISBN: 978 90 801072 2 9
Lettertype en foundry: Arnhem, Akzidenz Grotesk, Futura, Correspondance, Mercury, Neuzeit, Times New Roman
Bindwijze: gevouwen
Materiaal: 60 g. verbeterd courantdruk, 45 g. standaard courantdruk