David McKitterick – Where next with book history?

Book coverDavid McKitterick – Where next with book history?
Book coverDavid McKitterick – Where next with book history?
Book coverDavid McKitterick – Where next with book history?
Book coverDavid McKitterick – Where next with book history?

Academische fenomenen als de intreerede, de openbare les en het afscheidscollege vinden traditioneel hun weg in grijzemuizige dunne boekjes, of liever schriftjes. De Engelse boekhistoricus David McKitterick werd uitgenodigd om in Amsterdam de eerste Frederik Mullerlezing uit te spreken. Hij nam daarin de huidige stand van het
boekhistorisch onderzoek op de korrel aan de hand van de 19de eeuw, de tijd van de grote bibliograaf Muller. Het resulterende schriftje doet het onderwerp alle eer aan.

De hoofdtekst komt tot ons in een knoeperd van een smallopende letter, zo groot dat tekst bijna beeld geworden is. Voetnoten en biografische schetsjes zijn in een vluchtstrook ondergebracht, in de kleur waaraan het woord ‘rubriekschrijver’ zijn naam dankt.

Geheel naar de mode van de vroege 21ste eeuw is het cahier doorschoten met kleinere en dunnere pagina’s, in dit geval gladder van oppervlak. Ze herbergen de beelden. De auteur laat ze vergezeld gaan van lange bijschriften, zodat ook hier de juiste sfeer van boekigheid heerst. De jury was er mee ingenomen.

 

In al zijn institutionele ambitie is dit een gelukkig huwelijk tussen eeuwenoude vormelementen en actuele technische mogelijkheden.

Jaar: 2010
Taal: Engels
Uitgever: Vossiuspers UvA, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Yolanda Huntelaar (Werkplaats Amsterdam)
Drukker: A-D Druk, Zeist
Binder: Patist, Den Dolder
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 170 x 235 x 8
Omvang: 32 + 32 p.
Oplage: 500
Prijs: € 17,50
ISBN: 978 90 5629 645 2
Lettertype en foundry: Juliana
Bindwijze: gebrocheerd met cahiersteek
Materiaal: 100 g. houtvrij gesatineerd mc, 100 g. Munken Print Cream 1.5 (binnenwerk), 270 g. Colorplan (omslag)