Homeros – Ilias. Wrok in Troje

Book coverHomeros – Ilias. Wrok in Troje
Book coverHomeros – Ilias. Wrok in Troje
Book coverHomeros – Ilias. Wrok in Troje
Book coverHomeros – Ilias. Wrok in Troje

Ook buiten de klassieker-reeks Perpetua laat uitgeverij Athenaeum—Polak & Van Gennep klassieken uit de wereldliteratuur verschijnen. Zelfs in een uitvoering die verraderlijk veel op Perpetua lijkt, zoals deze Ilias in nieuwe vertaling.

De Vlaamse classicus Patrick Lateur koos voor rijmloze vijfvoetige jamben, een kortere versvorm dan Homeros’ hexameters. De regelnummers houden zich echter aan de Griekse brontekst. Dat leidt tot het verrassende fenomeen dat er de hele Ilias lang elke 13 tot 16 versregels tien regels geteld worden.

De jury was vol lof over deze Ilias. Klassiek repertoire mag zich klassiek kleden. Alles staat ten dienste van het lezen, zelfs zodanig dat de hoofdtekst niet wordt verstoord door verwijzingen naar de annotaties achterin. Wie iets niet snapt kan via het regelnummer snel in de annotaties terecht om te kijken of daar een antwoord te vinden is.

Het nawerk beslaat nog eens 120 pagina’s, met achtereenvolgens een nawoord, de verantwoording van de vertaler, de annotaties en een beredeneerd personenregister. In de persoonsnamen laten één of twee cursieve letters weten waar de klemtoon gelegd moet worden.

De horizontale rugtitel is mooi, kapitaalbandje en stofomslag zijn fris. De keuze van de ontwerper om op het stofomslag een ander lettertype te gebruiken dan in het binnenwerk pakt goed uit.

Jaar: 2010
Taal: Nederlands, vertaald door Patrick Lateur
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Anneke Germers
Lithograaf: Digitus Print, Enschede
Drukker: Offizin Andersen Nexö, Leipzig (D)
Binder: Offizin Andersen Nexö, Leipzig (D)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 140 x 230 x 48
Omvang: 832 p.
Oplage: 5.500
Prijs: € 32,50
ISBN: 978 90 253 6732 9
Lettertype en foundry: Spectrum, Bodoni Old Face
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 80 g. Schleipen Fly 1.2 (binnenwerk), 110 g. getint schutbladpapier (schutbladen), Imperial linnen, zwart (band), 115 g. Schleipen Fly, extra wit (stofomslag)