Gerd Arntz. Graphic designer

Book coverGerd Arntz. Graphic designer
Book coverGerd Arntz. Graphic designer
Book coverGerd Arntz. Graphic designer
Book coverGerd Arntz. Graphic designer

Hoe moeilijk kan het zijn om een boek met een dankbaar onderwerp onbevangen en kritisch te beoordelen? Af en toe heel moeilijk. Neem het werk van de Duitse graficus Gerd Arntz. Gedreven door maatschappelijk idealisme tekende hij meer dan 4.000 pictogrammen. Daarmee werd hij een wegbereider van de internationale beeldtaal die ons door de wereld helpt. Een pionier van de communicatie.

Verzameld in een boek hebben die beelden hun weg naar de beschouwer gevonden lang voordat deze zich een mening heeft kunnen vormen over hun drager. Daar zijn die beelden namelijk voor gemaakt. Als dan het ontwerp van dat boek wordt toevertrouwd aan een ontwerper die enige affiniteit heeft met het materiaal en als die ontwerper zich vervolgens niet tot teveel verfijningen laat verleiden, dan krijg je wat je hier hebt, namelijk een heerlijk bladerboek.

Er gebeurt meestal maar één ding tegelijk op de pagina’s, maar altijd iets wat je wilt weten. Of je nu naar een paginavullend pictogram kijkt, of naar een pagina met 24 beelden van vervoermiddelen of naar de beeldstatistieken die Arntz in zijn latere Haagse jaren maakte, steeds blijft het proces intrigeren: sneller communiceren door meer weg te laten.

Raak is ook de keuze voor een integraalband om het boek. Helaas is deze wat hobbelig uitgevallen. Het omslagbeeld vonden niet alle juryleden even sterk. Maar dan de gloeilamp op de rug. Als die een tijdje op je boekenplank staat, ga je er beslist aan hechten.

Bronzen medaille, Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2011  

Jaar: 2010
Taal: Engels
Eindredacteur: Ed Annink, Max Bruinsma
Uitgever: 010 Publishers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Ontwerpwerk
Drukker: Pozkal, Inowroclaw (PL)
Binder: Pozkal, Inowroclaw (PL)
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 180 x 250 x 24
Omvang: 288 p.
Oplage: 3.000
Prijs: € 34,50
ISBN: 978 90 6450 763 2
Lettertype en foundry: Akkurat
Bindwijze: genaaid in integraalband
Materiaal: 120 g. UPM fine offset (binnenwerk), 140 g. IQ Print (schutbladen), 240 g. Trucard Duo (band)