Rode draad in het boek over twintig jaar Alexander van Slobbe is een tweegesprek tussen Van Slobbe en Guus Beumer dat in dunne plakjes gesneden over het hele boek wordt verdeeld. Samen nemen ze de geschiedenis door van Van Slobbe’s modelabels Orson & Bodil, So en orson + bodil. Dit tweegesprek gaat vergezeld van een uitgebreide beelddocumentatie die meer proces- dan productgericht is.
Tekst en beeld worden weergegeven op ruw papier dat op de drukpers van een lichtbruine tint is voorzien, de tekst in rood. Ertussendoor komen gastbijdragen in beeld en tekst voorbij, de beelden meest paginavullend, op wit papier, soms ruw, soms glad. Op deze manier verslapt de aandacht niet.
De typografie is bijna helemaal one size fits all. Ook het Amerikaans gevouwen omslag is rood op ruw lichtbruin. Het krijgt zijn kracht door acht glimmende kleurenplaatjes die er quasi-nonchalant op zijn geplakt. Handmatig of met een randomtechniek? Het is niet belangrijk.
In alles ademt het boek nuchterheid en toewijding, en dat is in lijn van Van Slobbe’s attitude. Er waren juryleden die uit de kast kwamen met hun bezwaren tegen rode typografie en scheef geplaatste illustraties. En die vervolgens betuigden dat dit boek ze wel aan die bezwaren herinnerd had, maar ze tegelijk ook had opgeheven. Dat is wat een uitmuntend gemaakt boek vermag.