Ondertussen op de markt. In 2010 was in Nederland 1 op de 150 verkochte boeken een e-boek. Zelfs in kerkdiensten worden e-readers gesignaleerd. Meer dan in grotere taalgebieden is in ons land het
pocketboek door de opkomst van de midprice-paperback gemarginaliseerd.
In die constellatie is de Dwarsligger verschenen. Hij is bedacht door een drukker en wordt naar het publiek gebracht door een uitgever die twee dingen moet verwerven: licenties van andere uitgevers en plek in de buurt van de winkelkassa’s. Wie wel eens in de buurt van een boekwinkelkassa komt, weet dat het er met de Dwarsligger kansrijk uitziet.
Natuurlijk is het niet honderd procent nieuw om een lezer een kwart slag gedraaid door een boek heen te sturen. Maar het gaat om de combinatie van elementen. Die bestaat hier uit dwarslezen, dundrukpapier en een op de Zwitserse brocheerwijze voortbordurende afwerking. De roman Het diner van Herman Koch gaat zo van 391 gram in midprice-paperback naar 108 gram in Dwarsligger en van 301 paperbackpagina’s naar 503 Dwarsliggerpagina’s. Genaaide katerns van 72 pagina’s. Het boekje past in een borstzak en biedt onder het lezen nergens weerstand.
Jury’s van Best Verzorgde Boeken zijn gewend om naar subtiele en exclusieve vorm-innovaties te zoeken. Wie een Dwarsligger oppakt, vindt een serieuze innovatie vanuit de techniek. Dit was de markt, goedemiddag.