VMX Architects – Agenda

Book coverVMX Architects – Agenda
Book coverVMX Architects – Agenda
Book coverVMX Architects – Agenda
Book coverVMX Architects – Agenda

In de architectuurmonografie Agenda wordt aan de hand van het bureau VMX een openhartige en soms confronterende architectuurgeschiedenis van de jaren negentig beschreven. Daarmee zijn de samenstellers afgeweken van de monografie als eregalerij.

Het ontwerp van de hand van Mevis en Van Deursen sluit mooi aan bij deze ambitie. In de eerste plaats al door het omslag. Hier is gekozen voor een monumentaal letterbeeld in ultra-dunne letters. Door het opake stofomslag schemert het aan de binnenzijde gedrukte fluoriserende vlak.

Als tweede is te noemen het ruime formaat van het boek, 23 x 32 cm, bijna het formaat van een atlas. Menig uitgever schrikt terug van formaten die groter zijn dan het economische 17 x 24 cm; het doet de jury deugd dat Uitgeverij 010 het voorstel van de ontwerpers geaccepteerd heeft.

Als derde viel de jury de benadering van tekst en beeld op. De tekst is als een traditionele roman getypografeerd. Het ruime wit dat daardoor ontstaat is gebruikt voor zwart-witafbeeldingen van schetsen, maquettes en situatiefoto’s. De onderzijde van de pagina is gereserveerd voor de voetnoten. Dit levert gevarieerde pagina’s op. De full colourfotografie is teruggebracht naar 24 pagina’s die door het boek verdeeld zijn in zes omstekers op een afwijkende papiersoort.

De jury was vol lof over deze uitgave. De architecten, de ontwerpers en de uitgever hebben met elkaar het cliché van de architectuurmonografie weten te doorbreken.

Jaar: 2007
Taal: Engels
Eindredacteur: Olv Klijn m.m.v. Angela Sondervan en Jeroen Visschers
Uitgever: 010 Publishers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Mevis & Van Deursen
Lithograaf: Tienkamp & Verheij, Groningen
Drukker: Tienkamp & Verheij, Groningen
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 230 x 320 x 20
Omvang: 312 p.
Oplage: 1.445
Prijs: € 34,50
ISBN: 978 90 6450 575 1
Lettertype en foundry: Helvetica
Bindwijze: genaaid in linnen rug met flexibel voor- en achterplat
Materiaal: 90 g. Fly, 115 g. BVS (binnenwerk), 300 g. Invercote (omslag), 100 g. Fastprint (stofomslag)