Mondriaan Stichting. Jaarverslag 2006

Book coverMondriaan Stichting. Jaarverslag 2006
Book coverMondriaan Stichting. Jaarverslag 2006
Book coverMondriaan Stichting. Jaarverslag 2006
Book coverMondriaan Stichting. Jaarverslag 2006

Een goed jaarverslag biedt natuurlijk meer dan een helder inzicht in de baten & de lasten. Als het even kan, moet dat verslag het gevoel oproepen dat de organisatie in kwestie springlevend is.

De presentatie van de jaarcijfers van de Mondriaan Stichting voldoet volgens een meerderheid van de jury met vlag en wimpel aan deze maatstaf. Op goed doordachte, fraaie en vooral ook lichtvoetige wijze wordt opgediend wat de stichting in 2006 heeft gedaan met ruim 17 miljoen euro aan belastinggeld, bestemd voor kunst en erfgoed.

Joost Grootens behaalde al eerder prijzen met de vormgeving van atlassen. Ditmaal zette hij een vrolijk pad uit van pictogrammen, navigatiebalken en systematisch gekleurde tekst. De gelaagdheid in de informatie komt voortreffelijk uit de verf. Een serie pictogrammen in cyaanblauw en lichtgeel domineert het verslag: deze laten zien hoe groot het aandeel van de Mondriaan Stichting is geweest in de financiering van een bepaald project.

De Mondriaan Stichting heeft de gewoonte de verzorging van het jaarverslag elk jaar aan een andere ontwerper te gunnen. Al eerder belandde er een in de selectie van De Best Verzorgde Boeken. De kwaliteiten van het Jaarverslag 2006 werden ook in Leipzig onderkend door de jury van de internationale competitie Schönste Bücher aus aller Welt. Deze bedeelde het met een eervolle vermelding en noteerde: ‘Concept, typography and features are convincing in their clarity.’

Bij alle lof blijft er toch ook iets knagen: is een jaarverslag ook een boek?

Eervolle vermelding, Schönste Bücher aus aller Welt, Leipzig 2007

Jaar: 2007
Taal: Nederlands
Uitgever: Mondriaan Stichting, Amsterdam
Grafisch ontwerper: Joost Grootens m.m.v. Marisa Branco en Christiaan Drost
Drukker: Lecturis, Eindhoven
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 208 x 274 x 11
Omvang: 190 p.
Oplage: 2.500
Prijs: € niet te koop
ISBN: geen
Lettertype en foundry: Akkurat
Bindwijze: genaaid Otabind
Materiaal: 100 g. Splendorgel extra wit (binnenwerk), 160 g. Splendorgel extra wit (omslag), 60 g. Gustav Wasa (stofomslag)