Aap, vis, boek. Linnaeus in de Artis Bibliotheek

Book coverAap, vis, boek. Linnaeus in de Artis Bibliotheek
Book coverAap, vis, boek. Linnaeus in de Artis Bibliotheek
Book coverAap, vis, boek. Linnaeus in de Artis Bibliotheek
Book coverAap, vis, boek. Linnaeus in de Artis Bibliotheek

Aap, vis, boek is vooral een boek over boeken. Om precies te zijn: over 18de-eeuwse biologieboeken. Het schetst leven en werk van de Zweedse arts, botanicus en zoöloog Carolus Linnaeus (Carl von Linné, 1707–1778), een man die zijn leven lang worstelde met het vraagstuk van de rubricering van het planten- en dierenrijk. Mensen zijn eigenlijk een soort apen, vond hij. En wat zo aardig is: Linnaeus’ ster begon te rijzen in Amsterdam, waar hij in zijn jonge jaren lange tijd verbleef. Hij bezocht er bibliotheken en dierentuinen, vond een mecenas en publiceerde er zijn eerste baanbrekende studies.

De Artis Bibliotheek bewaart een kapitale collectie boeken en prenten die samenhangen met Linnaeus’ pioniersjaren. Dankzij Aap, vis, boek krijgen we op een zeer plezierige manier een indruk van die schatten. Ontwerper Frederik de Wal ordent en presenteert het materiaal met bekwame hand. De jury was enthousiast over de afgewogen, ruime en gevarieerde plaatsing van de afbeeldingen. Het boek heeft een prachtig ritme. De kunstgreep waarbij de harten van gefotografeerde, openliggende boeken samenvallen met het hart van Aap, vis, boek is kundig toegepast en werkt mede zo goed vanwege de gekozen bindwijze (Otabind). De reproductiekwaliteit is uitstekend.

Ook in typografisch opzicht is het boek doordacht en verzorgd. De Arnhem (van Fred Smeijers) lijkt helemaal op zijn plaats, ook omdat deze letter is gemodelleerd naar een 18de-eeuws voorbeeld.

Jaar: 2007
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Piet Verkruijsse, Chunglin Kwa
Uitgever: Bijzondere Collecties, Amsterdam, Waanders Uitgevers, Zwolle
Grafisch ontwerper: Frederik de Wal
Lithograaf: Waanders Drukkers, Zwolle
Drukker: Waanders Drukkers, Zwolle
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 217 x 269 x 9
Omvang: 96 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 24,95
ISBN: 978 90 400 8434 8
Lettertype en foundry: Arnhem
Bindwijze: genaaid Otabind met flappen
Materiaal: 135 g. Arctic Volume (binnenwerk), 300 g. Butterfly, hagelwit (omslag)