Mark Pimlott – Without and within

Book coverMark Pimlott – Without and within
Book coverMark Pimlott – Without and within
Book coverMark Pimlott – Without and within
Book coverMark Pimlott – Without and within

De opdracht: breng een architectuurtheoretische verhandeling van 80.000 woorden, die ondersteund wordt door 270 beelden en 600 noten, onder in een handzaam boek. Het resultaat: Without and within van de Canadees Mark Pimlott, docent aan de TU Delft.

Om met het twijfelachtige aspect te beginnen: de hoofdtekst. Vijftig regels op een kolom is eigenlijk te veel. Als dit boek een page turner is, dan ligt dat voor honderd procent aan wat Pimlott te vertellen heeft.

Maar dan. De noten zijn naast de hoofdtekst losjes in de vluchtkolom uitgestrooid. Ze zijn door minimaal een witregel van elkaar gescheiden. Elke noot staat dus rondom in het wit. Een kleine maatregel met grote gevolgen: ook volle pagina’s behouden een zekere luchtigheid.

De beelden zijn rijk aan detail en divers van herkomst. Hun weergave binnen het efficiënte 17 x 24 cm-formaat is welhaast optimaal. Dankzij een portie lithografisch voorwerk en zorgvuldige druk in duotone.

De inhoud is beslist avontuurlijk. Zo zoekt Pimlott de wortels van de inrichting van onze winkelcentra, luchthavens en musea in de manier waarop de Amerikaanse kolonisten zich hun jonge land toeëigenden en het afpaalden. De opgenomen beelden weerspiegelen deze panoramische blik. Eén van de juryleden constateerde dan ook dat het boek iets geheimzinnigs heeft. Voor een academisch essay is dat des te meer een compliment.

Jaar: 2007
Taal: Engels
Uitgever: episode publishers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Joost Grootens m.m.v. Inka Resch
Lithograaf: Rosbeek, Nuth
Drukker: Rosbeek, Nuth
Binder: Hexspoor, Boxtel
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 169 x 240 x 26
Omvang: 336 p.
Oplage: 1.750
Prijs: € 37,50
ISBN: 978 90 5973 034 2
Lettertype en foundry: Boreal, Egyptienne F, Gotham
Bindwijze: genaaid en Zwitsers gebrocheerd
Materiaal: 115 g. Gardapat 13 Kiara (binnenwerk), 260 g. Chagall Insize (omslag)