Sur place

Book coverSur place
Book coverSur place
Book coverSur place
Book coverSur place

Sur Place bevat een selectie uit het kunst- en historisch bezit van Fortis in Nederland en vormde de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling. De titel is ontleend aan een video-installatie van Job Koelewijn waarin een baanwielrenner in balancerende stilstand wordt getoond. Een beeld waarmee Fortis zich graag associeert: een moment van volledig geconcentreerde stilstand voordat men vol energie aan de volgende fase van ontwikkeling en mondialisering begint.    

Aan de buitenkant van het boek valt in de eerste plaats het gezeefdrukte bloemmotief op de snee op. Vormgeefster Irma Boom heeft zoiets vaker laten zien. Hier creëert zij een mooi contrast met de zakelijke verticale balken op voor- en achterzijde die de bedrijfskleuren van Fortis representeren. Het omslag harmonieert daardoor wonderwel met de caleidoscopische verzameling van kunstwerken die bestaat uit vele duizenden schilderijen en objecten die via fusies, overnames en aankopen meer en minder toevallig in het bezit van Fortis zijn gekomen.

Opvallend aan de band is verder de afwisseling van glanzende uv-lak en mat laminaat met in het matte deel de titel en achterzijdetekst in blindpreeg. Het bord van het boek is slechts een millimeter groter dan het binnenwerk en ook dat mag bijzonder worden genoemd. Een fraai staaltje bindwerk van Boekbinderij Van Waarden. Dat hiervoor het kapitaaltje geofferd moest worden, nemen we op de koop toe. En bovendien maakt het leeslint met daarop gedrukt de tekst Getting you there alles weer goed.

Jaar: 2007
Taal: Nederlands, Engels
Eindredacteur: Liesbeth van Abbe, Maria Anne van Dijk
Uitgever: Fortis Stichting Kunst en Historisch Bezit, Utrecht
Grafisch ontwerper: Irma Boom
Lithograaf: Rosbeek, Nuth
Drukker: Rosbeek, Nuth
Binder: Van Waarden, Zaandam
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 159 x 229 x 35
Omvang: 312 p.
Oplage: 3.000
Prijs: € niet te koop
ISBN: 978 90 902164 6 1
Lettertype en foundry: Monotype Plantin
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 150 g. Lessebo Design White 1.3 (binnenwerk), 120 g. Butterfly, hagelwit (schutbladen), 135 g. Hello Gloss (band)