Gerrit Kleis – Rozenteelt in Nederland

Book coverGerrit Kleis – Rozenteelt in Nederland
Book coverGerrit Kleis – Rozenteelt in Nederland
Book coverGerrit Kleis – Rozenteelt in Nederland
Book coverGerrit Kleis – Rozenteelt in Nederland

In de loop van zijn lange werkzame leven ontwierp Gerrit Noordzij enige tientallen lettertypen. Sommige verschenen alleen op boekomslagen, andere zijn uitgewerkt tot tekstletters met alles erop en eraan. En het opmerkelijke is: hij heeft die letters vooralsnog bijna allemaal voor zichzelf gehouden. Tot nu toe verscheen er slechts eentje op de markt, inmiddels acht jaar geleden, de Ruse.

Men vraagt zich af wat daarvan de reden kan zijn. Is het uitbrengen te veel werk? Valt het hem moeilijk om een definitieve vorm aan de letters mee te geven? Of vindt Noordzij het een lastig verteerbare toestand als andere ontwerpers met zijn geesteskinderen maar kunnen gaan doen wat zij willen?

Hoe het ook zij, voor het zetwerk van Rozenteelt in Nederland koos Noordzij weer een van de vele kwaliteitsletters die uitsluitend aanwezig zijn op de harde schijf van zijn eigen Mac. Hij nam een betrekkelijk zwaar gewicht van de Ruit (zo genoemd vanwege de ruitvormige schreven), waardoor de zetspiegel aan de donkere kant is. Sommige leden van de jury hadden daar enige moeite mee. Het stevige tekstbeeld, dat enigszins doet denken aan de kleur van pagina’s met gotische letters, draagt echter onmiskenbaar bij aan de rustige en zelfverzekerde overtuigingskracht van het boekje. Ruime witmarges houden de zaak in balans.

Het boekje treft door zijn kalme ongekunsteldheid. Het heeft een elegant, rank formaat. Harde borden, rechte rug, stevig papier. De krachtige eenvoud is mogelijk een tikje te ver doorgevoerd: een sprekende hoofdregel die de lezer helpt om de weg te vinden in de uit vele geledingen bestaande tekst zou op zijn plaats zijn geweest.

Jaar: 2007
Taal: Nederlands
Uitgever: Hes & De Graaf Uitgevers, 't Goy-Houten
Grafisch ontwerper: Gerrit Noordzij
Drukker: Rosbeek, Nuth
Binder: Callenbach, Nijkerk
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 119 x 199 x 23
Omvang: 231 p.
Oplage: 1.000
Prijs: € 29,50
ISBN: 978 90 6194 449 2
Lettertype en foundry: Ruit
Bindwijze: genaaid gebonden
Materiaal: 130 g. Munken Lynx (binnenwerk), 120 g. Butterfly, zwart (schutbladen), 130 g. Munken Lynx (band)