Geschiedenis van de Koninklijke Shell

Book coverGeschiedenis van de Koninklijke Shell
Book coverGeschiedenis van de Koninklijke Shell
Book coverGeschiedenis van de Koninklijke Shell
Book coverGeschiedenis van de Koninklijke Shell

De boekstaving van de historie van ‘de Koninklijke’ is – net als het bedrijf zelf – een exercitie met louter Grote Getallen. Omvang: plusminus 1750 pagina’s. Oplage: 75.000 stuks. Gewicht per set: bijna 10 kilo. Verspreiding: naar 80 landen.

De jury was onder de indruk van de schaal van dit geheel in Nederland afgehandelde project (‘het is alles bij elkaar bijna megalomaan’). De technische en esthetische aspecten oogstten waardering (‘mooi en monumentaal’), maar er klonk ook een sterk kritisch geluid (‘het is allemaal zo brááf, terwijl het materiaal zo geweldig is’). Gezien de reusachtige oplage is enige ‘braafheid’ misschien onvermijdelijk (‘een geval van Music For The Millions’).

Hoe dan ook: de dominante Shell-steunkleuren rood en geel dragen bij aan een opgewekte en frisse sfeer. De tweekoloms-opmaak is ruim en open, en is geheel ten dienste gesteld van een zo gevarieerd mogelijke uitstalling van een stortvloed aan beeld. De grafieken zijn mooi. Citaten in de lopende tekst springen eruit, gedrukt als ze zijn in een grijze steunkleur. En de toegankelijkheid is groot. Ontwerpster Marise Knegtmans doet de lezer een origineel en functioneel navigatie-instrument aan de hand door de achterschutbladen te voorzien van een uitklapbare flap met hoofdstuktitels.

Een enkel jurylid vroeg zich af of de tekstletter (de Argo) nu wel de juiste keuze was voor een werk waarin toch ook heel wat te lezen valt. De manier waarop drie dvd-schijfjes met filmmateriaal in het bijlagedeel zijn opgeborgen, steekt helaas nogal mager af bij het verder hoge afwerkingsniveau.

Jaar: 2007
Taal: Nederlands / Engels
Uitgever: Boom, Amsterdam, Oxford University Press, Oxford (GB)
Grafisch ontwerper: Marise Knegtmans
Lithograaf: Colorset, Amsterdam
Drukker: Wilco, Amersfoort
Binder: Callenbach, Nijkerk
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 231 x 245 x 45 / 42 / 42 / 19
Omvang: 576 + 520 + 520 + 152 p.
Oplage: 25.000 (N) / 50.000 (E)
Prijs: € 145 / £ 125
ISBN: 978 90 850613 1 1 (N) / 978 0 19 929877 8 (E)
Lettertype en foundry: DTL Argo
Bindwijze: genaaid gebonden, vier delen in spuitgietcassette
Materiaal: 135 g. Absolut mat (binnenwerk), 140 g. offset, wit (schutbladen), 135 g. Tom&Otto (band), transparant polycarbonaat (cassette)