Niels Stomps – Mist. Three Gorges Dam, China

Book coverNiels Stomps – Mist. Three Gorges Dam, China
Book coverNiels Stomps – Mist. Three Gorges Dam, China
Book coverNiels Stomps – Mist. Three Gorges Dam, China
Book coverNiels Stomps – Mist. Three Gorges Dam, China

De Drieklovendam in de rivier de Yangtze in China is de grootste hydro-elektrische dam ter wereld. Het project heeft geleid tot een uitgebreid politiek debat over het effect van de dam op het milieu en op de mensen die op de plek ervan woonden. Sinds de bouw in 1993 begon, zijn meer dan 1.300.000 mensen naar elders overgebracht.

Fotograaf Niels Stomps heeft geprobeerd vast te leggen hoe de plaatselijke bevolking omgaat met de constructie van dit immense bouwwerk. Hij is gefascineerd door de bijna contemplatieve houding van de mensen en weet dat in zijn foto’s prachtig tot uitdrukking te brengen. De dam is 2,3 kilometer lang en bereikt een hoogte van 181 meter. Het reservoir achter de dam is 580 kilometer lang en gemiddeld 1,1 kilometer breed. In het gebied hangt bijna altijd mist. De titel refereert daaraan.

Deze titel is aan de binnenkant van het 60 grams dunne, Amerikaans gevouwen stofomslag gedrukt en daardoor mooi wazig leesbaar. Als prelude op de beelden wordt een aantal statistische cijfers gegeven – in witte inkt gedrukt op wit papier – wellicht om aan te geven hoezeer dit project elk menselijk bevattingsvermogen te boven gaat. Tussen de beelden zijn in geel bedrukte 60 grams Planoscript-pagina’s opgenomen met steeds een ander tekst-statement.

Eén jurylid vroeg zich af of Mist niet meer als een vorm van kunst moet worden beschouwd dan als een Best Verzorgd Boek. In meerderheid was de jury echter enthousiast over de wijze waarop de artistieke expressie van Stomps door ontwerper -SYB- is ‘ver-boekt’.

Jaar: 2007
Taal: Engels
Uitgever: Veenman Publishers, Rotterdam
Grafisch ontwerper: -SYB-
Lithograaf: ZieZo Design, Maarssen
Drukker: Veenman Drukkers, Rotterdam
Binder: Hexspoor, Boxtel, i.s.m. Boekbinderij van Mierlo, Nijmegen
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 240 x 295 x 7
Omvang: 116 p.
Oplage: 1.500
Prijs: € 35
ISBN: 978 90 8690 050 3
Lettertype en foundry: Times New Roman
Bindwijze: genaaid, rug overlijmd met geel aangekleurde lijm
Materiaal: 150 g. Hello Silk, 60 g. PlanoScript (binnenwerk), 60 g. PlanoScript (omslag en stofomslag)