Matthijs Dicke – Hoe komt wie vliegt ooit tot bedaren

Book coverMatthijs Dicke – Hoe komt wie vliegt ooit tot bedaren
Book coverMatthijs Dicke – Hoe komt wie vliegt ooit tot bedaren
Book coverMatthijs Dicke – Hoe komt wie vliegt ooit tot bedaren
Book coverMatthijs Dicke – Hoe komt wie vliegt ooit tot bedaren

Hoe komt wie vliegt ooit tot bedaren schetst het boeiende en veelzijdige leven van de Rotterdamse ondernemer Dick van der Leeuw. Rijk geworden als firmant van De Erven de Wed. J. van Nelle, groothandel in en producent van koffie, thee en tabak, kon hij een luxe leven leiden waarin zijn passie voor de vliegsport centraal stond.

Het verhaal van Matthijs Dicke en de vormgeving van Beukers Scholma staan geheel in het teken van Van der Leeuws liefde voor de zilveren vogel die tijdens het interbellum symbool stond voor snelheid, vrijheid en geloof in de vooruitgang. Het binnenwerk begint met acht pagina’s Butterfly zwart met daarop pms-zilverdruk en persvernis. Voor de rest van het binnenwerk is houtvrij mat mc gebruikt, bedrukt in duotone zwart en zilver. Ook de schutbladen en het bandpapier zijn in pms-zilver op zwart papier gedrukt met persvernis. En dan is het nog niet op met het luchtvaartgevoel. Want voor de titel op de voorzijde en de rug van het omslag is zilver hoogglans foliedruk toegepast.

Ook de bindwijze mag opvallend worden genoemd. Na het inhangen van het binnenwerk heeft de binder een mes uit de driesnijder gehaald en de band aan kop en staart schoongesneden, gelijk af met het boekblok, zodat men tegen het grijsbord aankijkt. De rechterzijde van de band steekt ruim een millimeter over en is wel omplakt.

Een enkel jurylid had moeite met het grote corps van de bijschriften en had liever de illustraties nog wat groter gezien. Het merendeel van de juryleden kon echter deze tegendraadsheid wel waarderen en was onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee dit boek totstandgekomen is.

Jaar: 2007
Taal: Nederlands
Eindredacteur: Stad en Bedrijf (Matthijs Dicke, Annelies van der Zouwen]
Uitgever: De Hef, Rotterdam
Grafisch ontwerper: Beukers Scholma
Lithograaf: Scanstudio, Heemstede
Drukker: Mart. Spruijt, Amsterdam
Binder: Callenbach, Nijkerk
Formaat boekblok (b x h x d in mm): 168 x 220 x 21
Omvang: 240 p.
Oplage: 1.500
Prijs: € 29,90
ISBN: 978 90 6906 041 5
Lettertype en foundry: Avenir, Din
Bindwijze: Genaaid gekartonneerd
Materiaal: 135 g. TripleStar mat, 120 g. Butterfly, zwart (binnenwerk), 120 g. Butterfly, zwart (schutbladen), 120 g. Butterfly, zwart, bedrukt met zilver en zilverfolie (band)